Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING BORGUNDA 56:1 - husnr 1, BORGUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BORGUNDA KYRKA (akt.)
2001-11-20
Exteriörbeskrivning
BORGUNDA KYRKA har ett långhus med korsarmar och ett absidformat kor samt ett fyra våningar högt västtorn.
TAK - Långhuset och korsarmarna har branta sadeltak och det absidformade koret har ett halvrunt tak. Alla dessa takfall är belagda med skifferplattor. På taket till det norra tvärskeppet finns en skorsten av tegel. Tornet har ett spirformat tak belagt med kopparplåt i skivtäckning med förskjutna falsar. Torntaket är kröns av ett kors av kopparimiterande plåt och nedtill är taket invid tornets hörn neddraget i flikar så att det vid varje tornsida bildas en fronton. Hängrännor och stuprör är av kopparplåt.
FASADER - Hela kyrkans fasader är spritputsade och avfärgade vita, sannolikt med kalkputs och kalkfärg. Fönsteromfattningar, utskjutande portaler liksom korsarmarnas rundbågiga blinderingar i gavelfälten är slätputsade. En profilerad list markerar fönstrens rundning samt tornets olika våningar. Rakt österut i korets fasad finns i putsen en stenrelief framtagen som föreställer ett fyrfotadjur som vänder huvudet bakåt och nedåt mot ryggen. På långhuset, korsarmarna samt koret är putsen avhuggen rakt ca 50 cm ovanför marken så att stommen lämnas bar. I och med detta kan man se att långhuset har en stomme av betydligt större, och mer välhuggna sandstenskvadrar än tvärskeppen vilket eventuellt kan antyda olika byggnadsår. Tornet har delvis en utskjutande, slätputsad sockel. Utanför den norra korsarmens västra fasad finns en nedgång till det underliggande pannrummet. Den låga ingången av plåt, har ett pulpettak.
FÖNSTER - Kyrkans fönsteröppningar är rundbågiga och fönsterbågarna sitter relativt djupt indragna i fasaden. Nedtill i fönsternischerna finns solbänkar i kalksten. Fönsterbågarna, som sannolikt är från 1890, är tillverkade av gjutjärn och målade i en gråblå kulör. De är spröjsade i mindre rutor och tre rundlar som är placerade på rad i mitten av bågen. Långhuset har två fönster i södra fasaden och två i den norra. Den södra korsarmen har fönster åt väster och söder medan den norra korsarmen har fönster mot väster och ett igenmurat blindfönster åt norr. I koret finns fönster åt sydost och nordost.
Tornet har fönster åt söder och norr i första våningen. På andra våningen åt väster, norr och söder sitter rundbågiga, småspröjsade fönster. På tredje våningen finns ljudluckor åt alla väderstreck i form av två rundbågiga öppningar som skiljs åt av en trymå. I frontonerna på fjärde våningen finns tre rundbågiga fönsteröppningar åt varje väderstreck. Fönsterbågarna är spröjsade horisontellt.
PORTAR - Kyrkan har liknande portaler i tornet åt väster, till sakristian på den norra korsarmens östfasad och till sidokapellet på den södra korsarmens östfasad. De rundbågiga portalerna skjuter ut från fasaden och har kopparplåtstäckta sadeltak som kröns av ett litet kors på krönet. Dörrarna är i form av utåtgående pardörrar (sannolikt från ombyggnaden 1890) med rakt överstycke som är klädda med stående, pärlspåntad panel, målad i en ockragul kulör. Gångjärnen är av smide i historicerande stil.
Västportalen är fyrsprångig och gavelpartiet ovanför dörren fylls upp av en stenplatta med det förgyllda årtalet "1890". I portalens tympanon finns en blindering i form av ett trepass. Utanför porten, i liv med grusgången, ligger en kalkstensplatta. Korsarmarnas portaler är tvåsprångiga med endast ett slätputsat, rundbågigt parti ovan dörren. I tympanonfältet finns en rund blindering. Utanför dessa portaler finns trappor av granit.