Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING BÖRSTIG 4:1 - husnr 1, BÖRSTIGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BÖRSTIGS KYRKA (akt.)
2001-06-20
Exteriörbeskrivning
BÖRSTIGS medeltida kyrka har ett rektangulärt långhus med ett tresidigt avslutat korparti åt öster, till koret vidbyggd sakristia i norr samt smalare och lägre vapenhus i en våning av trä åt väster.
FASADER - Kyrkans långhus, kor och sakristia har spritputsade fasader (sannolikt kalkputs) som kalkats vita. På vissa ställen finns lagningar med cementputs. Nedtill finns en utskjutande sockel som även den är spritputsad samt målad grågrön. Under takfallet finns en gesims i trä som en gång varit marmorerad i blågrönt el dyl men som idag har bleknat åtskilligt. I syd och östfasaden finns framtagna sandstenskvadrar med imålade runtecken. På fasaden finns äldre gravstenshällar upphängda där den åt väster är av 1600-tals typ och de åt norr är gravstenar över ryttaren Isack Olufsson fördd 1659 och hans son ryttaren Anders Isacksson Svart född 1685.
Vapenhuset i trä,som är kortare och lägre än långhuset, har vitmålade fasader täckta med locklistpanel. Då vapenhuset ligger något i sutteräng finns en spritputsad och gråmålad sockel i liv med fasaden.
TAK - Kyrkans långhus och kor täcks av ett gemensamt takfall i form av ett sadeltak som är valmat över koret samt i väster. Taket är nyligen klätt med omålad, förzinkad plåt i mindre rutor som är lagda med jämna hakfalsar. Hela kyrkan har fotrännor och stuprör i samma material som taket (äldre utformning på trattarna). På långhusets västra gavel finns ett kors i metall. Sakristian,
som är tillbyggd på långhusets norra sida, har likt långhuset ett valmat sadeltak. Vapenhusets sadeltak är täckt med plåt som kyrkan i övrigt.
FÖNSTER - Kyrkans fönsteröppningar består av rektangulära nischer med segmentbågigt överstycke och en solbänk av sedimentär bergart nedtill. Runt fönster- och dörröppningar finns slätputsade omfattningar. I långhusfasaden finns tre fönster åt norr och två åt söder. I koret finns ett fönster på var av de två sidoväggarna. Fönsterbågarna, som är från renoveringen 1933-34, består av inner- och ytterbåge med korspost där ytterbågens lufter är spröjsade till sex rutor. Bågarna är målade ljust grå.
På sakristians norrfasad finns ett fönster med mittpost som är spröjsat till tio rutor per luft och på den östra fasaden ett fönster som är spröjsat i fyra rutor. På vapenhusets västfasad finns ett fönster med mittpost där varje luft är spröjsad till två rutor. Omfattningen är av trä. Ovan fönstret sitter, i liv med fasaden, en inramad "trätavla" utan skrift.
PORTAR - Mitt på långhusets sydfasad finns en sydportal bestående av en inåtgående pardörr (brun). Dörrbladen är beklädda med spontad, profilerad panel lagd i fiskbensmönster (1933-34). Ovan sydportalen finns en sandstensplatta som berättar med svarta bokstäver att kyrkan restes 1823 då Carl XIV Johan var kung av Sverige. Nedanför porten finns en fritrappa bestående av tre äldre gravstenshällar. Den nedre hällen har två resta "svampformade" sidostycken varav det ena är daterat till 1677.
Sakristians östfasad har en dörr med segmentbågigt överstycke där dörrbladet, utåtgående och brunmålat, är klätt med fiskbenspanel liknande sydportalens. Utanför finns en kalkstenstrappa i fyra steg. Vapenhusets sydfasad har en port lik den till sakristian. Utanför finns en trappa med tre steg av kalkstenshällar samt handledare i smide. Åt söder ansluter en lång handikappsramp med räcke, allt i omålad metall.