Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING FLOBY 39:1 - husnr 1, FLOBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FLOBY KYRKA (akt.)
2001-06-13
Exteriörbeskrivning
FLOBY KYRKA har ett rektangulärt långhus med rakt avslutat kor med tillbyggd, lägre sakristia åt öster och, åt väster, ett fyra våningar högt torn med lanternin.
TAK - Långhusets sadeltak är täckt med mångkantiga skifferplattor. På nocken finns en skorsten täckt med kopparplåt. Även hängrännor och stuprör är av koppar. Under takutsprånget avslutas putsen med en profilerad, vitmålad gesims av trä. Tornets överdel, som helt är täckt av koppar, har nedtill formen av ett tälttak med avfasade hörn. Åt varje väderstreck finns frontoner med urtavlor i. Siffror och visare är förgyllda.
Lanterninen har avfasade hörn och rundbågiga fönster med mittpost där varje båge är spröjsad till fjorton rutor. Dess tak har spetsbågiga frontoner som kröns av var sin kula. Ovanpå lanterninen finns en tonspira som kröns av ett kors i metall. Under torntaket ligger, utanpå putsen, en profilerad gesims av trä, nedtill prydd av en dekorlist (sannolikt i trä) med utsågade rundbågar. Sakristian har ett valmat sadeltak som är klätt med en äldre, svartmålad, falsad järnplåt (idag kraftigt rostad) i storplåtsformat.
FASADER - Hela kyrkan är spritputsad (sannolikt kc-puts eller cementputs) och vitkalkad. I putsen på långsidorna, ovan fönstren, finns runda ankarslut. Nedtill har tornet en låg oputsad sockel av natursten, något utskjutande från fasaden, medan långhus och sakristia har en cementputsad sockel som tidigare varit målad grå eller svart. På sakristians södra fasad finns en äldre gravstenshäll uppsatt.
FÖNSTER - Långhuset har på vardera sidan sex rundbågiga fönsteröppningar där ytterbågarna består av gjutjärnsspröjsade lufter i samma indelning som innerbågarnas (se interiörbeskrivning). Bågarna, som är ursprungliga, är målade svarta som i övriga fönster. Fönsternischerna har svartmålade fönsterbleck och är markerade med släta fönsteromfattningar. På långhusets östsida finns, i gavelspetsen, ett rundfönster utan omfattningar, som är spröjsat till mindre rutor.
Tornets södra och norra fasader har varsitt högt, rundbågigt småpröjsat fönster i bottenvåningen. På västfasaden markerar ett lunettfönster, med solbänk av sedimentär bergart (likt resten av öppningarna i tornet), tornets andra våning. I tredje våningen finns mindre, rektangulära fönsteröppningar åt norr, söder och väster. På fjärde våningen finns, åt fyra väderstreck, rundbågiga ljudluckor med dubbla dörrblad i fiskbenspanel. På sakristians östra fasad finns två rundbågiga fönsteröppningar vars bågar blivit bytta till kopplade sådana, med korspost, där det yttre glaset ej är spröjsat.
PORTAR - På mitten av nordfasaden finns en portal i form av ett utskjutande vindfång med skiffertäckt sadeltak. Under taket finns en enklare gesims och slätputsade hörnmarkeringar. Den rundbågiga portöppningen markeras med en omfattning i kvaderstensimiterande puts. Den övre delen av portöppningen tas upp av ett lunettfönster med spröjs liknande "blomblad". I den nedre delen sitter en port med dubbla dörrblad som är beklädda med profilerad panel, i den övre delen i fiskbensmönster och på den nedre tredjedelen av dörrbladen, liggande panel (svart som på övriga portar). Motsvarande port på södra fasaden sitter i liv med ytterväggen och är igensatt genom att man låtit dörren sitta kvar och klätt den med kvadratiska bitar av svart järnplåt. Ovan porten finns fortfarande lunettfönstret kvar (likt övre delen på övriga fönster).
Tornets nedre våning har en portal åt väster vars höga, inåtgående dörrblad är klädda med kvadratiska järnplåtar som målats svarta. På varje dörrblad finns en dragring av smide. Utanför portöppningen finns en avsats i kalksten med ett trappsteg (kanske ditkommen 1928 då man flyttade en gravhäll som förut användes som trappavsats vid sakristians sydvägg). Från trappan går, åt söder, en reversibel handikappramp av aluminium med två räcken. Ovanför porten finns en rektangulär nisch med en sandstensplatta med romerska siffror: "MDCCCXXXXV" (1845).
Sakristians port sitter åt norr och har en pardörr vars dörrblad är beklädda med panel likt söderportens (svart). Utanför finns en nyare trappa av kalksten.
OBS - Putsen är på sina ställen sprucken och färgen börjar försvinna.