Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TROLLHÄTTAN ÅSAKA 8:28 - husnr 1, VÄNE- ÅSAKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄNE- ÅSAKA KYRKA (akt.)
2002-10-03
Exteriörbeskrivning
Kyrkans kor är riktat något åt norr, men för tydlighetens skull anges raka väderstreck i det följande. Väne-Åsaka kyrka har ett kraftigt, lågt torn i väster och ett långhus med få fönster och en dörr i sydöst vid ett tresidigt kor i öster, samt en sakristia på norra sidan i öster. Sakristian har en källare med stensatt nedgång åt norr med grusad yta framför dörren.

FASAD - Vitfärgad, spritputsad fasad över sockeln, som är låg och kragar ut något. Fasaden renoverades senast 1996-97. Norra långhusmuren svänger konkavt såväl i lod som i plan, medan sydmurens yta är bucklig av utskjutande stenar och ojämn nedtill. På tornets norrvägg sitter sedan 1938 två gamla gravhällar med plåtavtäckning. Många raka ankarjärn i öglor markerar bjälklagens lägen i tornet. Över porten i väster är en stentavla infälld med årtalet 1836 i små romerska siffror. Sakristian har en slätputsad takgesims.

PORT - Dörrarna är likadana pardörrar från 1936 av laserad, fernissad ek med stående rektanglar i relief och kraftiga metallvred. Västporten är djupt indragen i en smyg klädd med lågerhuggen (räfflad) sten sedan 1952, vilket även omfattar öppningen och däröver sitter ett släthugget listverk av täljsten från 1936. Tätt ovanför krönet sitter ett fönster. Sydporten sitter i en djup, segmentbågsformad smyg med en rak, slätputsad omfattning och en stenhäll framför, samt utanför den en stor kalkstenshäll. Sakristians dörr vetter åt öster med en huggen stentrappa med fyra steg och smidesräcke. Dörren är likadan som de andra fast enkel. Källardörren är en enkel, fiskbenspanelklädd dörr, antagligen från 1903 med stort nyckelhål och ned till den leder tre huggna stentrappsteg. Källaren användes troligen som likkällare innan gravkapellet byggdes.

FÖNSTER - Fönstren är rundbågade och fick sin nuvarande form 1898, varifrån såväl klarglasen som de 1997 ljusbrunt linoljefärgsmålade snickerierna sannolikt stammar. Fönstren är fasta och sitter i slätputsade, vidgade smygar med målade solbänkar av betong, troligen från 1951. Långhuset har två fönster på respektive långsida och koret ett åt sydöst och ett nordöst, indelade till 12 rutor med en bredare spröjs i mitten och två spetsbågar i bågen. Åt väster har långhuset ett smalt fönster på var sida tornet, spröjsat till åtta rutor med två spetsbågar upptill. Lunettfönstret över porten i väster sitter i en grund smyg och har tre spröjsar från nederkantens mitt. Däröver sitter ett fönster likt långsidornas, spröjsat till sex rutor med två spetsbågar och en solbänk av en tjock, plan täljstensskiva från 1936 på kantiga konsoler. Tornet har en rundbågad ljudglugg på var sida med luckor av stående träbrädor och likadana solbänkar som tornfönstret fast med s-svängda konsoler. Sakristian har ett enluftsfönster åt norr. Ytterbågen är indelad i tre lufter och spröjsad till sex rutor samt i bågen två spetsbågar.

TAK - Långhuset har sadeltak med valmad spets, belagt med rektangulära skifferplattor. Sakristians sadeltak har kantställda, kvadratiska skifferplattor, lagda på rad över nocken. Under taksprånget är en brunmålad, profilerad trägesims med en kraftig, rundad list längst ned. Tornet har ett mycket flackt tälttak täckt av plåt i skivtäckning, troligen från 1936 och omlagt 1997, med ett högt kopparkors. Taksprånget är långt med en kraftig takgesims lik övriga. Hängrännor och stuprör är av kopparplåt.