Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALUN RANKHYTTAN 7:1 - husnr 7, RANKHYTTANS KUNGSLADA

 Byggnad - Beskrivning

RANKHYTTANS KUNGSLADA (akt.)
2019-12-02
Exteriörbeskrivning
Trösklogen är senmedeltida och uppförd på 1490-talet. Genom dendrokronologisk analys har man fastställt att timret är fällt vintern 1493-94. Den är en enkelloge och ovanligt stor, 7,5 x 12 meter i plan och 17 stockvarv hög och är timrad i rundtimmer. Timret är halsat eller fasat på omkring en meters längd i ändarna och halsningen ger knutskallen en sexkantig form. Knuten är en av de tidigaste man känner till med bindtröskel. Syllen är huggen av en mycket grov stock och sidorna är sluttande. Logen är timrad på samma sätt som Ornäsloftet och kvaliteten på timmermansarbetet är mycket hög.
En tröskloge är både förvaringsbyggnad och arbetsplats. Rankhyttans tröskloge är en enkelloge, den största bevarade från medeltiden i Sverige. Den är delat i två utrymmen, ladan och logen, åtskilda av den så kallade logbalken, en avbalkning på cirka en meters höjd. I ladudelen förvaras säden i väntan på tröskning och i logdelen tröskar man. Tröskgolvet ligger på andra stockvarvet och ladugolvet ligger ett stockvarv under. Det är viktigt att den nedre delen av en tröskloge är helt tät, både för att säden inte ska rinna ut och skadedjur inte ska kunna ta sig in. De nedersta timmervarven är därför mycket tätt timrade och golven hålls täta och dras ihop med hjälp av en så kallad logbjörn och träkilar. För att säden skulle fortsätta att torka när den tagits in är trösklogen timrad med springor mellan de övre stockvarven.
Taket är ett nävertak på underlag av tätt liggande slanor i takfallets riktning och som täckved ligger idag halvklovor och plank. Ingångsdörren är placerad på ena långsidan mot gaveln och mitt emot är det en likadan öppning. Båda dörrarna sitter i fjärde stockvarvet över syllen. Dörrarna är sammansatta av två till tre plankor med enkel spåntning.
Det finns en mängd inristningar inne i trösklogen. En del är gammalt, såväl skyddssymboler som inristningar av typen ”medan man väntar vid tröskning”, annat är sentida klotter av typen ”Elsa och Kalle 1947”. Det finns också spår efter tidigare förändringar i byggnaden, som inte är analyserade.