Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESLÖV BOSARP 22:1 - husnr 2, BOSARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bosarps kyrka (akt.), BOSARPS KYRKA (akt.)
2016-11
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av västtorn, rektangulärt långhus samt något smalare och lägre rakslutat kor i öster med sidobyggnader för sakristia och förråd. Sannolikt vilar den på en kallmurad naturstensgrund. Socken är utförd i gråputsad kluven granit och gråsten. Murverken är uppförda dels med kluvna granitblock från uppförandetiden, dels med tuktad kalk-, sand- och gråsten som återanvänts från den medeltida kyrkan. Tornets övre parti är murat med maskinslaget tegel liksom muröppningarnas omfattningar och den dubbla tandsnittsfrisen som löper längs med långhusets, tornets och korets takfot. Kortillbyggnaderna är båda uppförda med handslaget tegel.

Fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar kring dörrar och fönster. Takfotsgesimsen är spritputsad och murad i tre språng med dubbel tandsnittsfris i två liv nederst.

Tornet har tre våningar och kvadratisk planform. Västentrén markeras med en trappstegsformad portalomfattning. Ovanför den stickbågiga kopparbeslagna dörren sitter en minnestavla med förgyllda siffror som bildar årtalet 1868. Mitt på fasaden finns ett runt fönster med utstrålande spröjs, strax ovanför detta återfinns tornets västra ljudöppning. Såväl den norra som den södra fasaden är försedda med runda blindfönster och rundbågiga ljudöppningar samt rundbågiga fönster nertill, det norra är emellertid ett bildfönster. Den skivtäckta tornspiran kröns av ett plåtinklätt kors.

Långhusfasaderna bryts upp av fem rundbågiga fönster åt norr och söder. Fönstren är utförda i brunmålat gjutjärn som fästs direkt i murverket. Överst bildar spröjsen ett spetsbågigt mönster med en cirkel högst upp. Solbänkarna är avtäckta med kopparplåt.

Korets östra gavel har två rundbågiga fönster nertill vilka försågs med blyinfattade glasmålningar 1913. Centralt på östfasaden finns ett runt blindfönster av samma typ som på tornet. De båda korutbyggnaderna saknar tandsnittsgesims och är försedda med varsin dörr i söder respektive norr, vilka saknar markerade omfattningar. Utbyggnaderna finns med på originalritningen från 1866, men vid murverksundersökningen 1989 gjordes bedömningen att de bör ha tillkommit efter kyrkans uppförande.