Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅSTORP BROBY 18:1 - husnr 1, VÄSTRA BROBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västra Broby kyrka (akt.), VÄSTRA BROBY KYRKA (akt.)
2016-04
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden i nygotisk stil består av ett enskeppigt långhus, ett något smalare, rakavslutat kor med en bakomliggande, polygonal utbyggnad med sakristia, och korsarmar i norr och söder. Till dessa delar, alla från 1882, ansluter ett kvadratiskt västtorn från 1839. Under norra korsarmen finns sedan 1921 en teknikkällare.

Kyrkan står troligen på en kallmur av natursten. Kring hela byggnaden löper en mörkgrå skråkantad sockel. Fasaderna är murade i tegel och gråsten, som spritputsats och avfärgats med keimfärg. Detaljer, såsom listverk, omfattningar och blinderingar står slätputsade i kontrast till den grova putsytan. Längs tornets hörn finns lisener, som binds samman med en rundbågsfris längs spirans takfot. Ovanför rundbågarna finns en flersprångig gesims. Samma listverk återkommer längs långhuset och korsarmarna, medan rundbågsfrisen utelämnats på kor och sakristia. Murarna från 1882 stagas i hörnen och längs långhusväggarna av murade strävpelare avtäckta med gråmålad plåt.

Fönsteromfattningarna är, frånsett de till tornets två rosettfönster, spetsbågiga med tvåsprångiga smygar. Ovanför varje öppning finns en dekorativ vulst, ett ”ögonbryn”, som följer omfattningen. Solbänkarna är avtäckta med brunmålad plåt. Ytterbågarna från 1880-82 är av brunmålat gjutjärn och indelade i ett rektangulärt spröjsverk. Alla bågar avslutas uppåt av samma masverk av spetsbågar med inskrivna fiskblåsemönster. De inre järnbågarna från 1953 är gjorda med blyinfattat antikglas i omväxlande klart, blått och gult. Ljudöppningarna, som finns i alla väderstreck, har samma omfattning som kyrkorummets fönster. Nischbotten är blinderad och vitputsad med två spetsbågiga, kopplade öppningar, i vilka sitter ljudluckor av brunmålad träpanel.

Kyrkan har fyra entréer, huvudingången genom tornet, sidoingångar i korsarmarna och prästingången till sakristian. Västportalen är utformad som en framskjuten portik krönt av ett ringkors. Porten, som består av en pardörr, en tvärpost prydd med tandsnitt och ett halvcirkulärt ovanljus med rosettspröjsning, sitter i en rundbågig, tvåsprångig nisch. Korsarmarnas portar sitter under varsin fönsteröppning, vars språng dragits ner till mark som omfattning även till dörrarna. Tvärposten mellan fönster och dörr bärs av halvcirkulära konsoler. Dessa dörrar är klädd med brunmålad pärlspont och beslagna med bockhornsjärn. Sakristians portal är enklare med en synbart yngre, brunmålad panelad enkeldörr och ett putsat, spetsbågigt överstycke. Tornporten nås genom en handikappramp i betong och övriga dörrar via granittrappor.

Alla takytor, både sadeltaken över kyrkorummet och tornets åttkantiga spira, är sedan 2006 täckta med rheinzink, monterad i stående våder med halvt förskjutna hakfalsar. Plåten ligger på papp och är fäst med klammer. Även avvattningen är helt av zink.