Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster PERSTORP PERSTORP 21:6 - husnr 1, PERSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Perstorps kyrka (akt.), PERSTORPS KYRKA (akt.)
2016-05
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består av ett långhus, ett smalare, rakavslutat kor och ett vapenhus i söder. Långhuset och korets västligaste del är från 1250, vapenhuset från ca 1540 och korets östförlängning från 1836. Sydöst om kyrkan finns en klockstapel från ca 1504.

Kyrkan står sannolikt på en kallmur av natursten. Fasaderna är täckta med grovkornig spritputs och därefter vitkalkade. Från vinden kan konstateras, att det medeltida mur-verket är gjort av kluven gråsten, rikligt skolad och lagd i regelbundna skift. Murarna är odekorerade, frånsett ett murat och putsat sågskift längs kyrkorummets takfot, och saknar utvändiga synliga spår efter t.ex. romanska fönsteröppningar. Fasaderna stagas av ett fåtal ankarslutar, både raka och liljeformade. Runt långhusets sydvästra hörn går ett dragband mellan två liljeformade ankarslutar. Vapenhuset saknar sockel, övriga murar står på en oputsad stensockel av varierande karaktär. De äldsta delarnas sockel är noga bearbetad med jämn skråkant, östförlängningens är grövre och ojämnare. Fogarna är genomgående konvexa och breda. I långhusets norra sockel syns tydliga stötfogar kring den ursprungliga norrportalen.

Långhusets och vapenhusets raktäckta, brunlaserade ekfönster tillkom 1963 i samband med Eiler Graebes renovering. De har alla två eller fyra öppningsbara, småspröjsade lufter. Ytterbågarna är försedda med antikglas, de inre bågarna med planglas. Till östförlängningen hör tre mindre, raktäckta och vitmålade korfönster från 1935, uppbyggda av vardera två öppningsbara, stående och blyspröjsade lufter försedda med gultonat glas. Avväxlingarna ovan fönstren är markerade med vitputsade, utskjutande stenskivor. Alla fönster sitter mycket långt ut i fasadlivet, och har i nederkant försetts med kopparbleck som skydd mot vatteninträngning.

Kyrkan har tre entréer; en västportal, en prästportal i öster och huvudingången genom vapenhuset i söder. De två sistnämnda portalerna är stickbågiga och försedda med dörrar från 1963, klädda med stående, brunmålad träpanel. Sydportens nationalromantiska smide är överfört från 1915 års dörr. Den långsmala, rundbågiga västportalen, även den med en panelklädd dörr från 1963, kommer från medeltiden. Omfattningen är gjord av kvaderhuggen, annars obearbetad sten. Ovan dörren sitter ett halvrunt stentympanon. Nivåskillnaderna mellan portalerna och marken hanteras med plansteg av granit.

Kyrkan täcks av tre sadeltak med röda, enkupiga tegelpannor från 1900-talets början och vitmålade vindskivor av trä. Kortakets östra avslutning är valmad. Takfoten har ett underslag av vit pärlspont. Beslag och avvattning är av olika slags plåt.