Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄNGELHOLM MUNKA LJUNGBY 131:1 - husnr 1, MUNKA LJUNGBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Munka Ljungby kyrka (akt.), MUNKA-LJUNGBY KYRKA (akt.)
2016-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkan har planformen av ett kors med mycket breda armar i norr och söder och smalare armar i öster och väster. De smala armarna består i väster av ett torn från 1400-talet och mycket kort långhus och i öster av ett kor från 1100-talet. De breda korsarmarna är från 1860-talet. Ett pannrum från 1930-talet finns under mark på norrsidan.

Kyrkan är troligtvis grundlagd på en kallmur av natursten. Murarna är uppförda som skalmurar av gråsten. I de äldsta delarna finns hörnkedjor av huggen sandsten.
Korets östgavel har en sockel av tuktad gråsten, övriga delar saknar sockel.
Korsarmarnas gavelrösten, omfattningar runt dörr- och fönsteröppningar, listverk och blinderingar är byggda av tegel. Murarna är spritputsade och vitmålade medan listverk, dörr- och fönsteröppningar är slätputsade. Korets östgavel är dock oputsad med medeltida gråstensmurverk synligt. Gaveln har hörnkedjor av kvaderhuggen sandsten. Långhuset och korets gavelrösten är utformade med slätputsade, vitmålade trappstegsgavlar, tillkomna 1868, med dekorativa blinderingar i form av cirklar, kvadrater och rektanglar. Långhuset och korsarmarna har en takgesims i två respektive tre språng Det medeltida koret har mot norr och söder rundbågsfriser av oputsad sandsten.

Kyrkan har fyra ingångar, huvudingång i väster genom tornet, en ingång i vardera korsarmarna i norr och söder och en ingång i koret i öster. Ingång till tornets övre våningar är genom en dörr på tornets södersida. Samtliga ytterdörrar är från 1930-talets restaurering och är klädda med panel i fiskbensmönster. Dörrarna är utvändigt försedda med smidda dekorativa spikhuvuden. Invändigt är dörrarna gråmålade ramverksdörrar med kvadratiska fyllningar. Samtliga muröppningar är rundbågiga. Ovanför koringången sitter ett runt fönster med glasmålning. Korsarmarnas dörrar omges av slätputsade kontreforter som i ovankant är kopparklädda.

Kyrkorummets fönsteröppningar är rundbågiga och slätputsade och har smygar med två språng. Fönstren är gråmålade, småspröjsade gjutjärnsbågar. Solbänkarna är av kalksten med naturlig brottyta, förutom i fönster ovan korsarmarnas ingångar som har solbänkar täckta av grå plåt. Vapenhuset har till skillnad från kyrkorummet gråmålade träbågar som sitter i släta rundbågiga nischer utan språng.
Tornet har dubbla spetsbågiga ljudöppningar i alla väderstreck. Ljudluckorna av trä är klädda med panel målade ockragula.

Långhuset, korsarmar och kor har sadeltak, tornet har tälttak krönt av ett kors. Samtliga tak är täckta av kopparplåt, lagd som skivtäckning med förskjutna tvärfalsar.
Även gavelröstenas tinnar är avtäckta med kopparplåt.
Avvattningen är delvis av koppar och delvis utbytt mot svart plåt. Byte av takplåt och avvattning är påbörjad efter inventeringen.