Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRAMFORS YTTERLÄNNÄS PRÄSTBORD 1:3 - husnr 2, YTTERLÄNNÄS GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ytterlännäs Gamla kyrka (akt.), YTTERLÄNNÄS GAMLA KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Medeltida salkyrka med sakristia i norr och vapenhus i söder. Kyrkan, som varit invigd åt Sankt Göran, hade ursprungligen ett smalare rakslutet kor, vars östmur ingår i den nuvarande korväggen. Kyrkan är uppförd i skalmurad gråsten, som utvändigt slätputsats och målats vit. Samtliga knutar, omfattningarna kring blindfönster, samt sockeln på den östra, södra och västra fasaden är putsad med spritputs, som avfärgats i tegelröd kulör. Fälten i blindfönstren är ljust gula och försedda med gulbruna korsande ränder, som imiterar fönsterspröjs. Kyrkan har sedan 1773-års brand ett brutet och valmat yttertak täckt av tjärade bräder, 1925 och 1937 omlagda med lockbrädor, samt med en takryttare för klockorna. Svartmålade ljudluckor av trä, dubbla par mot söder och norr, med åttkantiga fyllningslister. Lanterninen är försedd med överljus i små spröjsade lufter, har ett karnissvängt tak är täckt med svartmålad plåt och den avslutas upptill med ett litet fönsterförsett åttkantigt "torn", som kröns av en lökkupol och en vindflöjel från 1730. Hängrännor i tjärat trä på smidda dekorerade krokar, raka stuprör i tjärat trä. Tak över vapenhus och sakristia, lika långhuset, lades helt nya 1978.

Till vinden når man via en trappa på västra sidan om vapenhuset, byggd 1978-80. En liten svartmålad lucka i trä strax under takfoten ovan vapenhuset, öppnas inåt i muren. Här är muren stegformad upp till en trappa i trä i två avsatser upp mot taklanterninen. En sparad knästock från branden finns kvar intill luckan. Takstolar står med knän och remstycken och har två hanbjälkar p g a det brutna taket.

Den romanska sydportalen, som är rundbågig och uppåt avsmalnande, har en dörr med medeltida järnbeslag och ett unikt ringbeslag av brons i form av ett lejonhuvud.

Den ursprungliga planformen bestod av ett långhus och ett smalare rakslutet kor, en form som ännu återfinns i bl.a. Alnö gamla kyrka i Medelpad. Sakristia och vapenhus har tillbyggts senare. Det ursprungliga sadeltaket var högt och brant lutande, som kan ses t. ex. i Överlännäs och Skog. Ytterdörren var belägen i södra långhusväggens västra del, en hög och smal nisch med dörr i trä, rikligt försedd med konstfullt smide och en dörrklapp i form av ett lejonhuvud i brons, Den finns kvar ännu idag, men nu inbyggd i vapenhuset. De höga och breda fönsterna togs upp under 1700-talet. Två mot söder, åtta lufter, de två övre med bågform, blyspröjsade glas, enkla bågar, gul målning. Ett mot öster och ett mot väster, det senare med svartmålade luckor i trä. I väster också ett högre sittande fönster från 1700-talet med fyra lufter för den övre bänkraden på läktaren. Fönster troligen utbytta under 1900-talet. Solbänkar i trä, lockpanel. Sakristian har två små fönster, ett mot norr med järngaller utvändigt, ett mindre mot öster, likaså med järngaller.