Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VALLSTENA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, VALLSTENA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Vallstena kyrka (akt.), VALLSTENA KYRKA (akt.)
2006-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av kor, sakristia, långhus och torn. Långhuset består av två sammanbyggda huskroppar, varav den romanska, västra delen är betydligt smalare och lägre än den gotiska, östra delen.

Väggarna är uppmurade av kalksten. Fasaderna är putsade med kalkbruk och kalkavfärgade, undantaget är tornet som har kvar den cementhaltiga putsen från 1957-års restaurering.

Tornhuven är av sedvanlig, gotländsk modell, åttkantig med stomme av bilat virke. Delar av stommen, bl.a. det mesta av högbenen byttes 1957 till sågat virke. Mellan högben och panel är skyddsplåtar av blyplåt inlagda. Spiran kröns av en vindflöjel med blad och kula av koppar. Höjden till flöjeln är ca 39 m.
Vattendäcket i klockvåningen är täckt av två lag tjärade falar, lagda med fall mot en ränna, vilken lämnar vattnet med fritt fall via en utkastare (U-balk av stål) mot väster.

Yttertaken i övrigt är täckta med två lag tryckimpregnerade falar, spikade på tät bördning med papp. Samtliga tak har enkla vindskivor av trä. Tätningarna mellan de olika takfallen och angränsande byggnadsdelar är utförda med blyplåt. De södra takfallen på kor och långhus är försedda med hängrännor (svarta) och stuprör (vita) av lackerad stålplåt. Markinfiltration. Under korets norra takfall, monterad på konsoler av trä på muren sitter en hängränna av bilat virke med fritt utlopp mot öster, på korets västra gavelröste står en skorsten av putsat tegel. Norra takfallen på kor och långhus med lucka.

Takstolarna över långhuset och koret är av typen svensk takstol med tre respektive fyra omgångar hanbjälkar. De är tillverkade av bilat virke, dock har en rad högben m.fl. delar av takstolarna bytts ut mot sågat virke vid restaureringen 1957. Korets takstolar är förutom hanbjälkar även försedda med snedsträvor, och takstolarna över den östra delen av långhuset stöds delvis av en bärlina. Sakristians pulpettak har inte inspekterats.

Fasaderna är putsade och kalkavfärgade. Korets västra gavelröste är ovanför långhustaket klätt med tjärad lockläktpanel. De träklädda delarna av fasaderna i norr och söder vid anslutningen mellan de olika byggnadsetapperna i långhuset är klädda med stående, tjärade bräder. Kyrkan har runt om sockel – på torn, den lägre delen av långhuset och sakristian skråkantad, på kor och den högre delen av långhuset har skråkantad sockel med rundstav.

Fönstren har i samtliga fall enkla, blyinfattade glas insatta direkt i stenkarmarna. Korets södra fönster har ett smäckert masverk av kalksten. Alla fönster i koret har färgade glas i mönstersättning. Solbänkarna är av kalksten och med undantag för korets trefönstergrupp i öster är samtliga försedda med droppbleck av målad blyplåt i underkanten.

Ljudgluggarna i tornet har kolonnetter av kalksten, solbänkar av tjärade falar och fågelnät av fjäderfänät på klena träramar. I korgavelns röste finns en tjärad trälucka med glasad öppning. Ljusöppningarna i torntrappan är samtliga försedda med glas.

Portalerna (3 st.) är huggna av kalksten. Långhusportalen – kyrkans huvudingång – är rundbågig, ensprångig med kolonnetter i sprången. Kolonnetterna med odekorerade kapitäl. Korportalen är tresprångig med kolonnetter och växtornerade kapitälband. Konturerad tympanon. Vimperg. Kapitälbanden och vimperg täcks av kappor bestående av målad blyplåt. Portalernas portblad är klädda med profilerade, tjärade bräder i diagonalmönster. Tornets västportal är ensprångig utan dekorativa element. Portbladet består av stående, tjärade ekplank. Pannrummet har separat ingång med dörrbladet utvändigt klätt med liggande, tjärad slätspånt.