Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND STENKYRKA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, STENKYRKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Stenkyrka kyrka (akt.), STENKYRKA KYRKA (akt.)
2015-01
Exteriörbeskrivning
Stenkyrka kyrka består av kor, sakristia, långhus och torn. Kyrkan är en av öns största med ett ovanligt högt och mäktigt torn med gallerier på tre sidor och ljudöppningar i fyra våningar. Åt söder och väster är dock några av ljudöppningarna som nämnts igensatta.

Ytterväggar
Väggarna är uppmurade av kalksten. Fasaderna är putsade och vitkalkade. Putsytan är merendels slevdragen men stora kvastade partier förekommer, i synnerhet på kyrkans norra sida.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig, gotländsk modell, åttkantig med takstolar med hanbjälkar och kryss. Merparten av virkena i stommen är hyvlade och tryckimpregnerade, men handbilat eller cirkelsågat virke förekommer. Högbenen är tillverkade av limträbalkar, vilkas yttersidor försetts med vattenkappor av plåt samt spikreglar. Sammanfogningarna är skruvade med gängstänger.

Huven är klädd med snedkantade, tryckimpregnerade, utvändigt tjärade bräder (s.k. tornpanel). Höjden till flöjeln är ca 60 m. Huvens kanter är försedda med uppsamlingsrännor för regnvattnet av rostfri stålplåt och - i hörnen - blyplåtsklädda utkastare av kalksten. Klockan hänger i tornets översta våning.
Det nedre vattendäcket i tornet har tätskikt av asfaltpapp, vattnet släpps ut med fritt utlopp genom ljudgluggarna (däcket ligger högre upp än gluggens nederkant). Klockdäcket ovanför vattendäcket är också pappklätt, vattnet tillåts via fem st. hål i en uppsamlingsränna av plåt mitt i däcket droppa ned på det undre däcket. Klockbock av trä, fäst i däcket med järnkrampor.
Yttertaken i övrigt är täckta med ett lag tryckimpregnerade och utvändigt tjärade falar, spikade på läkt med undertak av träpanel, klädd med träfiberskivor och asfaltpapp. Galleritakens råspont är spikad på åsar, långhustakets panel utgörs av s.k. tornbräder. Tjärade vindskivor på samtliga gavlar, takfoten på alla takfall är klädd med tjärade bräder. Långhus- och kortaken har på de norra takfallen nockräcken av galvaniserat stål och takluckor av svart stålplåt monterade.

Takstolarna över koret och långhuset är av typen gotisk takstol, tillverkade av handbilat virke. Långhusets takstol, som har mittstöd på en kraftig bärlina, har tre hanbjälkar, korets två. Vindförstyvningar av granslanor på samtliga takfall. Sakristivinden har inte besiktigats.
Tätningar mellan tak och murverk är utförda med bleck av blyplåt på galleritaken, kopparplåt(?) på övriga tak. Avvattningsanordningar saknas på kor, långhus och sakristia.

Fasader
Fasaderna är putsade (spritputs) och vitkalkade. Hela kyrkan har socklar av huggen kalksten med - på kor, långhus och sakristia - enkel skråkant, på tornet kompletterad med en rundstav. Hörnkedjor, fönsteromfattningar etc. är tillverkade av huggen kalksten. Tornet har två avsatser av huggen kalksten, varav den övre är klädd med blyplåt. Tornets gavelrösten täcks av en delvis i äldre tider bortfallen hålkälad list av samma stenmaterial.

Fönster
Fönstren har merendels dubbla glas (inre blyinfattade, yttre hela planglasrutor), insatta med elastisk fogmassa direkt i stenkarmarna. Med undantag av sakristians samt korets 1700-talsfönster är samtliga ljusöppningar rundbågiga med omfattningar av huggen kalksten och blyplåtsklädda fönsterbänkar (kalkstenssolbänk utan plåtklädsel i östra korfönstret, vars glas även är insatt i stenkarmen med kalkbruk). De nämnda undantagen har snickerier av ek, målade med ljusgrå oljefärg. Även tornets fönster har en d: o träbåge insatt direkt i stenkarmen.

Ljudgluggarna i tornet har merendels kolonnetter med odekorerade baser och kapitäl av kalksten. En del av gluggarna är som nämnts mer eller mindre tillmurade eller har förstärkningsmurar bakom kolonnetterna. Hos de större gluggarna är solbänkarna klädda med tjärade falar på läkt och tätt underlag av råspont och asfaltpapp medan de mindre gluggarnas bänkar är klädda med blyplåt. Gallerierna är försedda med dubbla, i väster tredubbla, spetsbågiga öppningar med kopplade kalkstenskolonnetter. Bänkarna har klätts med papp på ett underlag av råspont, vilket även täcker utrymmena i gallerigångarna.
Kyrkan har två ljusgluggar, en i tornets södra fasad och en i korets östra gavelröste.
Samtliga ej glasade ljusöppningar är försedda med fågelnät på träramar.

Portaler
Portalerna (4 st.) är huggna av kalksten. Tornets västportal – kyrkans huvudingång – är spetsbågig medan övriga portaler är rundbågiga. Korportalen (tvåsprångig) har ett par kolonnetter med växtornererade baser och kapitäl, medan södra långhusportalen är av likartad utformning, dock utan utsmyckning. Även långhusets norra portal (ensprångig utan kolonnetter, tillmurad invändigt) och västportalen (tresprångig) saknar i stort sett huggna utsmyckningar. Den senare, som har tre par kolonnetter samt ett par halvkolonner placerade i murlivet, är dock utrustad med en konstfärdigt utskuren tympanonskiva med rester av medeltida måleri, samt ett putsat vimpergfält.

Portalernas dörrblad är av trä med smidda beslag med undantag för västportalens port som utvändigt är klädd med profilerad, fernissad ekpanel. Dörrbladen i de båda portalerna i söder är målade med gulbrun oljefärg medan det i nordportalen är tjärat.