Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND SILTE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, SILTE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Silte kyrka (akt.), SILTE KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av torn, långhus och kor. Sakristia saknas.

Ytterväggar och murverk
Väggarna är huvudsakligen uppmurade av sandsten med inslag av kalksten, de senare främst i omfattningar, socklar och hörnkedjor på södra sidan. Invändigt i kyrkorummet är väggar och valv putsade med kalkbruk och vitkalkade.
I långhuset är två dragstag av stål inlagda i N-S riktning.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig gotländsk, åttkantig modell, klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel). Panelen är tjärad utvändigt. Höjden till flöjeln är ca 42 m.

Stommen är tillverkad av bilade virken. Högbenen är försedda med plåtkappor och offerreglar. Spiran kröns av en vindflöjel.

Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning. Vattendäcket under klockan består av ett trädäck, klätt med asfaltpapp med utlopp via en utkastare åt norr. Plåtlucka med motvikt över uppgångshålet.

Yttertaken över långhus och kor är täckta med enkupigt, maskinslaget tegel på täta undertak av råspont och papp.

Takstolarna är tillverkade av bilade virken och av typen svensk takstol.
Alla takfall inklusive tornhuvens är försedda med hängrännor och stuprör av kopparplåt, vilka leder takvattnet till infiltrationsbrunnar (2 st).

Fasader
Fasaderna på torn, långhus och kor är putsade med kalkbruk eller svagt cementhaltigt kalkbruk och vitkalkade med hörnkedjor av huggen sandsten med enstaka inslag av kalksten. Samtliga byggnadsdelar har skråkantsocklar av sand- (tornet) eller kalksten (kor och långhus), delvis putsade eller fogade med cementhaltigt bruk.

Fönster och andra muröppningar
Fönster och gluggar har rundbågiga omfattningar av kalk- eller sandsten, i vissa av dem i kombination. Långhuset har ett fönster i såväl i norr som i söder, och predikstolen finns ett sekundärt upptaget, rektangulärt fönster med putsad omfattning. I koret finns dels en trefönstergrupp i den östra gaveln, dels ett fönster i södra väggen.

De blyinfattade glasen är tillsammans med utvändiga, hela glasrutor insatta direkt i stenkarmarna. I ett av fönstren i korets östgavel finns tre medeltida glasmålningsrutor, i ett annat samt i långhusets sydfönster är kopior av glasmålningar i form av fotografisk film insatta.

Utvändigt är fönsteromfattningarna försedda med droppbleck av blyplåt under solbänkarna.

Tornets ljudgluggar i söder och väster är kopplade och ovanligt väl utsmyckade med bl.a. tandsnitt, i öster har de formen av två små rektangulära öppningar i muren utan huggna stenomfattningar. I norr en enda rundbågig ljudglugg. Samtliga är försedda med fågelnät av pälsdjursnät på träramar, och solbänkarna är klädda med bräder (falar). I tornets västra fasad finns två mindre ljusgluggar och i korets östra gavelspets en rund ljusglugg med huggen sandstensomfattning. I dessa gluggar fågelnät av fjäderfänät på träramar.

Portaler
Portalerna (3 st) är huggna av kalksten. Samtliga är spetsbågiga och utan särskild dekor utom långhusportalen, som har ett ristat växtmotiv på tympanonskivan. Långhusportalen är kyrkans huvudingång, och den är invändigt försedd med ett vindfång av trä med dubbeldörrar. Portbladen består av stående plank, utvändigt panelklädda och tjärade. Tornportalen är försedd med ett överljus.