Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND SJONHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, SJONHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Sjonhem kyrka (akt.), SJONHEMS KYRKA (akt.)
2006-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av torn, långhus och kor med sakristia.

Ytterväggar och murverk
Väggarna är uppmurade av kalksten. Invändigt i kyrkorummet är väggar och valv putsade med kalkbruk och vitkalkade.
I långhuset är två dragstag av stål inlagda i N-S riktning intill gavlarna.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig gotländsk, åttkantig modell, klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel). Panelen är tjärad utvändigt. Höjden till flöjeln är ca 33 m.

Stommen är tillverkad av bilade och sågade virken. Högbenen är försedda med plåtkappor och offerreglar. Ljudgluggar i panelen i väderstrecken utom åt öster, där långhustaket möter. Spiran kröns av en vindflöjel.

Kyrkklockan hänger i tornhuven. Vattendäcket under klockan består av ett trädäck, klätt med asfaltpapp med utlopp via ett stuprör av stålplåt till ett underliggande vattendäck. Plåtklädd trälucka över uppgångshålet. Det undre vattendäcket är även det klätt med asfaltpapp, samt försett med en utkastare åt norr.

Yttertaken över långhus, kor och sakristia är täckta med tryckimpregnerade falar (bräder) på täta undertak, på långhuset utgörs undertaket av det äldre plåttaket, på koret av råspont och papp. Även sakristian har faltak. Utvändigt är samtliga faltak tjärade. Korets och långhusets norra takfall är försedda med nockräcken.

Takstolarna är tillverkade av bilade virken och av typen svensk takstol. Sakristian har ett mansardtak vars konstruktion inte besiktigats.
Tornhuven och korets norra takfall är försedda med hängrännor och stuprör av galvaniserad stålplåt, vilka leder takvattnet till infiltrationsbrunnar. Övriga tak saknar avvattningsanordningar.

Fasader
Fasaderna på kor, långhus och sakristia är putsade med kalkbruk och vitkalkade med hörnkedjor av huggen kalksten. Putsen är på korets norra och södra fasader samt på långhusets södra fasad mycket tunn, och vissa släthuggna block är utsparade. Tornet har huggstensfasader. Torn, långhus och sakristia har skråkantsocklar medan sakristians sockel endast är putsad med cementhaltigt bruk.

Fönster och andra muröppningar
Fönstren i långhuset är rektangulära snickerifönster med blyinfattade glas. Även sakristian har ett litet fönster med denna utformning. Korets fönster är försedda med rundbågiga omfattningar av kalksten. De blyinfattade glasen är insatta direkt i stenkarmarna, dock är trefönstergruppen i den östra gaveln utvändigt försedd med glasade träbågar. De utgör tillsammans med metallnät skydd för de medeltida glasmålningarna i dessa fönster.

Tornets ljudgluggar har omfattningar, bågar och kolonnetter av huggen kalksten. De är försedda med fågelnät av pälsdjursnät på träramar, och solbänkarna är klädda med bräder (falar). I tornets södra fasad finns under den övre ljudgluggen en äldre, mindre ljusglugg av liknande utformning som ljudgluggarna. I korets gavelspets finns en rundbågig ljusglugg med huggen kalkstensomfattning och försedd med en enkel, tjärad trälucka.

Portaler
Portalerna (3 st.) är huggna av kalksten. Samtliga är rundbågiga och utan särskild utom långhusportalen, som har kapitäl med tandsnitt och enkla blommotiv. Tornportalen är kyrkans huvudingång. Portbladen består av stående, tjärade plank.