Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND RONE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, RONE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Rone kyrka (akt.), RONE KYRKA (akt.)
2008-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor, sakristia, långhus samt ett torn med gallerier på tre sidor.

Ytterväggar och murverk
Byggnaden är uppförd av röd- och gråaktig kalksten, sandsten samt granit (tornbågens nederdel). Socklar, hörnkedjor, fönsteromfattningar m.m. är tillverkade av huggen kalksten med inslag av sandsten. Socklarna är skråkantade och krönta med rundstav. Långhuset har 3 st. äldre, tvärgående ankarjärn inlagda medan torntes övre delar har 10 st. ankarjärn från restaureringen 1985.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är åttkantig och på sedvanligt, gotländskt vis klädd med tjärad s.k. tornpanel (snedkantade bräder). Tornets höjd till flöjeln är ca 63 m, vilket vid sidan av Öja gör Rone kyrkas torn till Gotlands högsta. Avvattningen sker via plåtrännor längs kanterna och utkastare av plåt i hörnen. Konstruktionen består av bilade och sågade virken där högbenen är sågade. Knytpunkterna är urtagna halvt i halvt, dymlade alternativt spikade.

Tornet har två vattendäck, båda av trä och klädda med asfaltpapp. Uppgångshålen täcks av träluckor klädda med asfaltpapp. Vattnet från båda däcken tas genom ett invändigt stuprör av plåt ned till hissporten i västra fasaden, där det släpps på galleritaket. På det nedre däcket hänger de båda kyrkklockorna.

Yttertaken över långhus, kor och sakristian är täckta med tegel, lagda på tät bördning av spåntade bräder och asfaltpapp. Gavlarna är utformade utan taksprång s.k. gotlandsgavlar. Nockpannan är lagd i bruk. Tornets gallerier har faltak med två lag bräder spikade på åsar utan tät bördning. Konstruktionen består av bilade virken, knutpunkterna urtagna halvt i halvt och dymlade. Hängrännor finns på sakristians, korets och långhusets tak, på de båda senare finns även stuprör.

Korets och långhusets takstolar består av bilade virken, sammanfogningarna är dymlade och urtagna halvt i halvt. Konstruktionen består av högben med knäbock samt två respektive tre omgångar hanbjälkar, långhusets takstolar vilar på längsgående bärverk i tre omgångar vilka vilar i valvens svicklar. Sakristian har ett pulpettak i flykt med kortaket, vidskivor av trä. Konstruktion inte har besiktigats.

Fasader
Fasaderna är putsade med spritputs av kalkbruk som avfärgats vita, socklar, hörnkedjor, omfattningar m.m. är undantagna från puts.

Fönster och andra muröppningar
Fönstren har enkla blyinfattade glas, inputsade i kalkstensomfattningarna. I korets trefönstergrupp i öster sitter 6 st. medeltida glasmålningar tillsammans med 10 st. rekonstruktioner från restaureringen på 1910-talet. Målningarna är monterade innanför skyddsnät samt skyddsglas i träbågar, inputsade i stenkarmarna. Droppbleck av blyplåt.

Ljudgluggar, två kopplade om två våningar åt vart vädersträck. Bågar och kolonnetter av kalksten, solbänkarna är belagda med bly(?)plåt. Flera valvbräder finns kvar. Fågelskyddsnät på träramar täcker samtliga öppningar.
Gallerierna öppnar sig mot söder, norr och väster, de ha vardera tre kopplade spetsbågiga öppningar. Omfattningar, bågar, kolonnetter av röd- och gråaktig kalksten. Solbänkarna är belagda med bly(?)plåt. Öppningarna är försedda med fågelskyddsnät på träramar.

I korets röste finns enkel ljusglugg. Sakristian och tornet har vardera en port försedd öppning. Dörrblad av stående bräder som utvändigt tjärats.

Portaler
Kyrkans portaler (4 st.) är huggna av röd, gul och grå kalksten där skiften är lagda i ett färgspel. De är spetsbågiga, perspektivportaler med portblad av stående bräder som utvändigt är tjärsmorda och försedda med beslag av järn (delvis medeltida). Dörrarna är invändigt målade.
Korportalens dörrblad är sammanfogad med dymlingar och har invändigt en målad inskription.

Kor- och långhusportalerna (söder) är tresprångiga med kolonnetter i sprången vilka i arkivolten motsvaras av rundstavar. Kapitälband med växtornamentik. Tympanon är delvis manteltäckt. Vimperg täckt med hällar. På långhusportalen finns flera inhuggningar bl.a. bomärken och initialer samt möjligen ett årtal.
Tornportalen (norr) har två omfattningar, den inre är tvåsprångig med kolonnetter i sprången, de motsvaras i arkivolten av rundstavar. Den trifolieformade bågen är utförd i två block. Den yttre omfattningen har i kapitälhöjd på båda sidor reliefstenar inmurade. På östra sidan en liggande figur förmodligen föreställande S:t Botvid på den västra sidan en båt med två figurer i.

Kyrkan är ovanligt nog försedda med en ursprunglig ingång från utsidan (norr). Den är ensprångig med bladformig tympanon. På den östra yttre posten ska finnas hugget bomärken av detta syns intet idag.