Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND NÄS KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, NÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Näs kyrka (akt.), NÄS KYRKA (akt.)
2010-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor med sakristia, långhus samt ett torn.

Ytterväggar och murverk
Bygganden är uppförd av sandsten, i portalerna och fönsteromfattningarna med inslag av kalksten. Kyrkan har av skråkantade socklar.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig gotländsk modell, åttkantig. Huven är klädd med snedkantade, bräder (tornpanel) som spikats på offerreglar med underliggande spikplåtar. Hörntrianglarna och brättet har täta undertak av skivor. Spiran kröns av en vindflöjel till vilken det är ca 31 m. På fyra av tornhuvens sidor finns ljudgluggar vilka täcks av fågelskyddsnät på träramar, kolonnetter av trä. Allt utvändigt virke är tjärat. Konstruktionen består av bilat och sågat virke, där högbenen är sågade och stommens kryss etc. är bilade. Kyrkklockan hänger i tornhuven.

Klockdäcket är av trä belagt med asfaltpapp som vikts upp runt kanterna. Däcket är lagt med fall mot mitten till en nedsänkt ränna, utlopp åt norr ovan galleritaket. Trälucka över uppgångshålet.

Korets, sakristians och långhusets yttertak är belagda med enkupigt tegel, över nocken är pannorna lagda upp och ned i kalkbruk. Tornets gallerier i söder och norr är belagda med tak av två lag tjärade falar. Sakristians och långhusets gavlar är försedda med vindskivor av trä medan korets gavel är utformad utan taksprång, s.k. gotlandsgavel. Korets och långhusets norra takfall, sakristians båda takfall samt tornets norra galleritak är försedda med hängrännor och stuprör av svartmålad stålplåt, den senare hängrännan med utlopp till långhusets takfall. Skorsten finns på långhusets nock i öster. Tätningar mellan takytor och intilliggande murverk med kalkbruk.

Långhusets tegeltak ligger på tät bördning av träpanel. Konstruktionen består av bilade virken vilka delvis är återanvända. Sammanfogningarna är urtagna halvt i halvt och har dymlats samman. Takstolarna består av högben vilka delvis påsalats, två omgångar hanbjälkar, de har delvis stödknän som vilar på valven.

Fasader
Fasaderna är putsade med kalkbruk och avfärgade vita, med undantag av socklar, hörnkedjor och omfattningarna till fönster och portar.

Fönster och andra muröppningar
Kyrkorummet har fyra fönsteröppningar – en rundbågig åt öster, två spetsbågiga åt söder samt en spetsbågig åt väster. De har omfattningar av sand- och kalksten, solbänkarna är av kalksten, långhusets fönster har dessutom masverk av kalksten. De blyspröjsade glasen är inputsade i stenkarmarna. Invändiga glasrutor monterade innanför stenomfattningarna.
Sakristan har i norra fasaden två snickerifönster med lösa innerbågar.
Tornkroppens f.d. ljudgluggar, en i varje väderstäck, är utformade som enkla, rundbågiga öppningar med delvis överputsade omfattningar. De är försedda med fågelskyddsnät på träramar.

Koret har i det östra gavelröstet en liten ljusglugg. I sakristians röste finns en port försedd med en dörr med liggande panel, utvändigt tjärsmord.

Portaler
Kyrkan har tre portaler uppbyggda av kalk- och sandsten där långhusets portal är den mest dekorerade med växt- och figurkapitäl samt delvis mantelklädd vimperg. Den är tvåsprångig med kolonnetter i sprången vilka i arkivolten motsvaras av rundstav. Den yttre omfattningen är spetsbågig och den inre är trifolieformad.

Korportalen är tvåsprångig, den yttre omfattningen är spetsbågig och den inre rundbågig. Tornportalen är enkelsprångig, den yttre omfattningen är spetsbågig och den inre trifolieformad.

Portbladen består av stående bräder, utvändigt klädda med tjärad, liggande panel.