Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND MÄSTERBY KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, MÄSTERBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Mästerby kyrka (akt.), MÄSTERBY KYRKA (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av absid, kor med sakristia, långhus samt ett torn.
Ytterväggar och murverk
Ytterväggarna är uppmurade av kalksten, i långhusets, korets och absidens fasader är den fint huggen. Omfattningar delvis av tegel. Hela kyrkan med undantag av sakristian omges av skråkantade socklar krönta med låg profil. I långhusets östra gavelröste finns en rund blindering.
På långhusets södra murverkskrön finns en nisch som nås från långhusvinden, den är invändigt delvis brädfodrad. I långhusets långväggar finns ett dragstag med synliga ankarjärn i fasad.
Fasader
Tornets fasader är putsade med spritputs, avfärgade grå, medan sakristians fasader är slätputsade. Socklar, portaler, ljudgluggarnas omfattningar, tornets hörnkedjor, samt långhusets, korets och absidens fasader står oputsade men avfärgade grå.
Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig gotländsk modell, åttkantig. Huven är klädd med snedkantade bräder (tornpanel). Panelen är spikad på offerreglar med underliggande spikplåtar. Spiran kröns av en vindflöjel med årtalet 1839, höjden till flöjeln är ca 43 m. Avvattning genom fångbleck längs med huvens nederkanter och utkastare i hörnen.
Konstruktionen består av korsade takstolar, stommens kryss etc. är bilade med lagningar av sågat virke. Knutpunkterna är dymlade samt bultade.
Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning.
Klockdäcket av trä är klätt med asfaltpapp som vikts upp mot kanterna. Försänkt ränna för vattenavrinningen med utkastare åt norr. Uppgångshålet i väggen är försett med en tjärad trälucka under en av ljudgluggarna.
Yttertaken över absid, kor, sakristia och långhus är belagda med spån, på långhustaket på tät bördning. Sakristians, korets och absidens konstruktioner är inte besiktigade. Taken har vindskivor av trä. Plåtskodda hängrännor av trä på korets och långhusets norra takfall, stuprör av galvaniserad plåt, d:o hängränna på sakristians västra takfall.
Långhusets takstolar består av bilade virken med två omgångar hanbjälkar samt saxsparrar. Knutpunkterna är merendels urtagna halvt i halvt samt dymlade.
Fönster och andra muröppningar
Två av långhusets fönsteröppningar samt tornets fönster har karmar, mittposter, bågar, och spröjs av målat trä. Den senare med omfattning av kalksten och tegel, solbänk beklädd med plåt, de förra med omfattningar och solbänkar av kalksten.
Långhusets sydöstra fönster har nedtill bågar, karmar och spröjs av målat trä, upptill blyspröjsad glasmålning med ytterfönster av planglas, allt monterat i stenkarmen.
Korets rosettfönster har blyspröjsat glas monterat i stenkarmen liksom absidens båda fönster.
Sakristian har en raksluten öppning med blyspröjs i ytterbågen och träspröjs i innerbågen. Bågar och karmar av målat trä. Mellan de båda bågarna ett järngaller.
De spetsbågiga ljudgluggarna, tre åt vart vädersträck i två våningar, har omfattningar och bågar av fint huggen kalksten. Kolonnetter samt baser av tjärat trä. Solbänkarna är klädda med falar. Fågelskyddsnät täcker öppningarna.
Tornets ljusöppningar är rakslutna utan särskild omfattning. Långhusets (i det östra gavelröstet) båda öppningar är rakspetsiga med tegelomfattning. Samtliga öppningar är försedda med fågelskyddsnät.
Portaler
De tre portalerna är rundbågiga och av kalksten. Torn- och långhusportalen har ensprångiga perspektivportaler, med kolonnetter i sprången som i arkivolten motsvaras av rätvinklig arkitrav. Tornportalen utgör huvudentré. Korportalen är mycket enkel med en raksluten tympanon.
Dörrbladen består av stående bräder, som utvändigt tjärats. Torn- och korportalernas blad har klätts med panel i fiskbensmönster. Tornportalen har ett överljusfönster med träspröjs samt ett trappräcke av järn.