Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND LYE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, LYE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

lye kyrka (akt.), LYE KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av långhus och kor med sakristia.

Ytterväggar och murverk
Väggarna är uppmurade av kalksten. Invändigt i kyrkorummet är väggar och valv putsade med kalkbruk och vitkalkade.
I koret är ett dragstag av stål inlagt i N-S riktning intill den västra gaveln.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av lanternintyp, klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel). Träluckor i lanterninen åt SSO, VSV, NNV och ONO. Panelen är tjärad utvändigt. Höjden till flöjeln är ca 43 m.

Stommen är tillverkad av bilade och sågade virken. I den översta delens tak är takstolarna försedda med plåtkappor och offerreglar. Fångplåtar av galvaniserad stålplåt för regnvattnet via invändiga hängrännor och ett plaströr ned till klockdäcket. Spiran kröns av en vindflöjel.

Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning. Vattendäcket under klockan består av ett trädäck, klätt med asfaltpapp med utlopp via en utkastare mot öster till långhusets norra takfall. Plåtklädd trälucka över uppgångshålet. Även det övre vattendäcket i tornhuven är pappklätt, och ev. inläckande vatten leds med ett plaströr ned till klockdäcket. Galleritaken täcks av två lager falar utan undertak, tätningar mot tornmurarna med blyplåt.

Yttertaken över långhus, kor och sakristia är täckta med ett enkelt lag falar (bräder) på täta undertak av råspont och asfaltpapp, spikade på ”läkt” bestående av remsor av trapetskorrugerad aluminiumplåt. Utvändigt är samtliga faltak tjärade. Korets och långhusets norra takfall är försedda med takluckor och nockräcken. En plåtklädd skorsten står på korets västra gavelröste.

Takstolarna är tillverkade av bilade virken och av typen svensk takstol, korets takstolar är försedda med ett stödkryss och hålls nedtill ringformigt samman av ett sekundärt inlagt stålstag av rundjärn. Långhusets takstolar är vid restaureringen på 1960-talet förstärkta med dragband av rundjärn.
Yttertaken är överallt försedda med hängrännor och stuprör av galvaniserad stålplåt, vilka leder takvattnet till infiltrationsbrunnar, hängrännan på sakristians västra takfall mynnar dock fritt.

Fasader
Samtliga fasader är putsade med kalkbruk och vitkalkade med hörnkedjor av huggen kalksten. Långhus och torn har skråkantsocklar medan korets och sakristians socklar har skråkant med rundstav.

Fönster och andra muröppningar
Fönstren i långhuset är rundbågade snickerifönster med putsade omfattningar och spröjsade bågar och innanfönster, solbänkar av kalksten med droppnäsor av blyplåt undertill. Korets fönster har glasen insatta direkt i kalkstensomfattningarna (masverk) med enkla, glasade träbågar monterade på utsidan som skydd mot glasen. Om-fattningar och solbänkar av kalksten med droppnäsor av blyplåt. De medeltida glasmålningarna är sedan konserveringen på 1990-talet monterade i nytt läge innanför de klimatskyddande rutorna. Sakristian har ett litet fönster med kalkstensomfattning och endast ett enkelt, blyinfattat glas i en innerbåge. Galler av svartmålat smidesjärn.

Tornets ljudgluggar (tre i varje väderstreck) har omfattningar, bågar och kolonnetter av huggen kalksten. De är försedda med fågelnät av pälsdjursnät på träramar, och solbänkarna är klädda med blyplåt. Gallerigluggarna (två i söder resp. norr) är utformade på likartat sätt, dock är bågarna i de yttre omfattningarna utförda med rödtegel. I tornets västra fasad finns fem ljusgluggar av olika utformning med omfattningar av kalksten och försedda med fågelnät, en av dem även med en enkel, tjärad trälucka. Även i tornets norra vägg och i korets östra gavelspets finns liknande ljusgluggar.

Portaler
Portalerna (4 st) är huggna av kalksten. Alla utom korportalen (som är spetsbågig) är rundbågiga. Den södra långhusportalen, kyrkans huvudingång, har ett par kolonetter med enkla tärningskapitäl medan de övriga i norr och väster saknar utsmyckning förutom den i tornportalens södra omfattning inmurade relikkistan av sandsten. Korportalen är däremot en rikt utsmyckad, perspektiviskt anordnad portal med figurornerade kapitäl, hög vimperg med avtäckning av kalkstensplattor och med en kalkstenskulptur i vimpergfältet.
Portbladen består i samtliga portaler av stående, tjärade plank.