Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND LOKRUME KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, LOKRUME KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Lokrume kyrka (akt.), LOKRUME KYRKA (akt.)
2009-01
Exteriörbeskrivning
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor med sakristia, långhus och torn.

Ytterväggar och murverk
Ytterväggarna är uppmurade av kalksten, långhusets väggar är förstärkta med två dragstag. Tornets nordöstra galleriöppningar är igenmurade med tegel.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är åttkantig mellan den nedre och övre delen ett vertikalt parti med dekor i form av stjärnor och i hörnen lisener. Huven är klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel). Spiran kröns av en vindflöjel till vilken det är ca 44 m. Huven är försedd med hängrännor samt ett stuprör på östra sidan med utlopp över långhusets norra takfall. Konstruktionen är inte besiktigad.

Klockdäcket av trä är belagt med asfaltpapp som vikts upp mot kanterna. Däcket sluttar svagt mot en ränna med kort utkastare av trä mot öster. Plåtlucka över uppgångshålet. Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning.
Korets, sakristians, långhusets och galleriernas tak täcks av tjärsmorda falar, sakristian har ett pulpettak i flykt med korets norra takfall. Tätningar mot omgivande murverk av blyplåt. Hängrännor (svarta) med stuprör (vita) finns på korets och långhusets båda takfall, på norra takfallet har de delvis utlopp på sakristians takfall.

Korets och långhusets tak ligger på tät bördning av spåntad panel. Takstolarna består av bilade virken, vars knutpunkter är dymlade, förstärkningar i form av plattjärn och inbyggda takstolar. Lagningsvirket är sågat och har bultats. Långhusets virken är uppmärkta med rödkrita och är delvis återanvända. Takstolarna består av högben, tre hanbjälkar, mittbjälke mellan den översta och den nedersta hanbjälken samt ett varierande antal sparrar i olika vinklar. Korets takstolar är genomgående likadana medan långhusets takstolar alla skiftar utseende.

Galleritaken och sakristians konstruktioner är inte åtkomliga för inspektion.

Fasader
Fasaderna är slätputsade och avfärgade. Synliga i fasaderna är omfattningar, portaler, socklar, hörnkedjor och tornavsatser som består av fint huggen kalksten, även de numera igenmurade öppningarna i långhusets norra fasad omges av d:o. Långhusets norra fasad består nedtill av kvadrar som slammats.

Fönster och andra muröppningar
Långhuset och koret har vardera två fönster och tornet ett. De har omfattningar och solbänkar av kalksten, droppnäsor av blyplåt. Blyspröjsade fönster monterade direkt i stenkarmen. Långhusets ena öppning samt tornets öppning har masverk av kalksten. Korets östfönster har dubbla glas.
Även sakristians fönsteröppning har omfattning av kalksten med blyspröjsade glas monterade direkt i omfattningen samt ett utvändigt järngaller.
Ljudgluggarna, två kopplade i var fasad har omfattningar av kalksten, solbänkarna är belagda med falar. Fågelskyddsnät på träramar täcker samtliga öppningar, nederdelen är öppningsbar.

Gallerierna i de södra och norra fasaderna har vardera två par kopplade öppningar. Omfattningar, bågar och knippekolonnetter av kalksten, solbänkarna är belagda med falar. Norra galleriets östra öppning är numera igenmurad.
Övriga gluggar (korets gavelröste och tornets västra fasad) är försedda med nät på träramar. Solbänkarna är klädda med blyplåt.

Portaler
Kyrkan har tre portaler av kalksten, där långhusportalen är den mest dekorerade och utgör huvudentré. Den är spetsbågig, tvåsprångig, har delvis manteltäckt tympanon. Kapitälbanden med slingrande växtornamentik, ovansidan täcks av blyplåt. Samma portal är försedd med en metallramp på utsidan. Kor- och tornportalerna är rundbågiga och ensprångiga.

Portbladen består av stående bräder som invändigt bemålats och utvändigt tjärsmorts, kor- och långhusets dörrblad är dessutom klädda med snedkantad panel. Åtminstone långhusets dörrblad är tätad.