Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND KRÄKLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, KRÄKLINGBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Kräklingbo kyrka (akt.), KRÄKLINGBO KYRKA (akt.)
2008-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av ett kor med ”korutsprång” i öster, ett långhus i väster med takryttare av trä på dess västra del. Kyrkan har därtill en sakristia. I hörnet som bildas mellan sakristia och korutsprång finns en magasinsbyggnad.

Ytterväggar
Väggarna är uppmurade av kalksten. Fasaderna är putsade med kalkbruk och vitkalkade, hörnkedjor och fönsteromfattningar undantagna. Kor, korutsprång och långhuset har skråkantade socklar, långhusets sockel kröns med rundstav, sakristian och sockenmagasinet saknar sockel.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven utgörs av en takryttare placerad på långhusets västra del. Huven är åttkantig, klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel). Panelen är utvändigt tjärad. Invändigt är den nedtill klädd med asfaltpapp. Höjden till flöjeln är ca 38 m.

Stommen är tillverkad av sågade virken, högbenen är klädda med asfaltpapp under panelen. Konstruktionen är förankrat i långhusets takkonstruktion med ett dragstag av smidesjärn. Spiran kröns av en vindflöjel. Hängränna på västra fasaden med utlopp på långhusets båda takfall.

Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning. Vattendäcket under klockan består av ett trädäck, klätt med asfaltpapp utan ränndal med utkastare åt norr. Träluckan över uppgångshålet är klädd med asfaltpapp.

Yttertaken över långhus, kor och sakristia är täckta enkupigt lertegel på täta undertak av spåntad panel täckta med asfaltpapp.

Takstolarna över långhus, kor, korutsprång, sakristia och sockenmagasin består av bilade och sågade virken. Långhusets och korets takstolar är delvis förstärkta med balkar, bandjärn och dragstag. Dessa takstolar är gotiska. Korutsprångets takstol är ej inspekterad. Sakristia och sockenmagasin täcks av pulpettak. Mellan korutsprånget och sockenmagasinet har man täckt för med skivor (träfiberskivor?).

Taken, med undantag av korets norra takfall är försedda med hängrännor (svarta) och stuprör (vita).

Fönster
Kyrkorummet har fem fönsteröppningar, ett vardera åt öster och väster, tre mot söder. Altarfönstret åt öster är spetsbågigt och försett med masverk. Fönstren mot söder är i kor och i långhus spetsbågiga och i korutsprånget rundbågigt. Fönsterposter och masverk av kalksten. Spets- och rundbågiga öppningar med kalkstensomfattning utvändigt, invändigt har de båda främre fönstren på södra sidan delvis kalkstensom-fattning. Långhuset har åt väster en rund öppning med masverk. Sakristians öppning åt norr är fyrpassformig.

Kyrkans samtliga fönsterglas är monterade direkt i stenkarmarna.
Ljudgluggar i takryttaren med en öppning på var sida, totalt 8 st. Gluggarna är försedda med fågelnät på träramar. Långhusets sydvästra del har tre ljusgluggar; två åt väster och ett åt öster, även i korutsprångets röste finns en ljusglugg samtliga med fågelnät och blybleck.

Portaler
Portalerna (3 st.) är huggna av kalksten. De båda sydportalerna är spetsbågiga, den västra utgör huvudportalen. Den senare har tre språng i vilka kolonnetter är placerade, dessa motsvaras i arkivolten av rundstavar. Figurkapitäl. Den konturerade tympa-nonstenen bildar med manteln rundlar, i dess övre del en figur. Vimpergen täckt av kalkstenshällar. Korportalen är tvåsprångig med kolonnetter, vilka i arkivolten mot-svaras av rundstavar. Tympanon med konturerad mantel, krönande Kristus flankeras av änglar. Vimperg. Långhusets västra portal mycket enkel, rundbågig med ett språng i vilken en kolonnett med veckkapitäl är placerad. Dörrbladen är utvändigt klädda med panel av trä, lagda i sicksack.

Sockenmagasinet och pannrummet nås via träddörrar i öster. Enkla dörrar av stående plank, den senare dock utvändigt beklädd med liggande panel.
Samtliga portblad är utvändigt tjärade.