Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND HEJNUM KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, HEJNUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

hejnum kyrka (akt.), HEJNUMS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av kor med sakristia, långhus och ett lågt torn i väster.

Ytterväggar
Väggarna är uppmurade av kalksten, tornet med fint huggna kvadrar och smala fogar. Långhusets stöds på norra sidan av en strävpelare, även den av kalksten. Utspridda över korets och långhusets murar finns delar av en rundbågsfris med figurscener. Tornfasaden har tre runinskrifter. Dessutom finns det tre konsoler, en vid sydvästra långhusfönstret, två på tornets västra fasad vilka flankerar ljudgluggen.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är av sedvanlig gotländsk, åttkantig modell, klädd med snedkantade bräder (s.k. tornpanel). Panelen är utvändigt tjärad. Höjden till flöjeln är ca 34 m. Stommen är tillverkad av sågade och bilade virken, bl.a. högbenen är sågade. Spiran kröns av en vindflöjel. Huven har plåtbleck spikade över samtliga kanter.

Kyrkklockan hänger i tornets klockvåning. Vattendäcket under klockan består av ett trädäck klätt med asfaltpapp utan ränndal med utkastare åt norr. Plåtlucka över uppgångshålet.

Yttertaken på långhus, kor och sakristia täcks av enkupigt lertegel på täta undertak av råspånt och asfaltpapp. Långhuset och sakristian har enkla vindskivor av trä. Långhuset har på nocken i öster en skorsten. Strävpelaren täcks av ett faltak. Långhusets takfall är tätade med blyplåt mot omgivande murverk.

Långhusets och korets gotiska takstolar består av bilade virken.
Sakristians pulpettak består av bilade virken, lagningar och förstärkningar utförda av sågade virken, högbenen har offerreglar.

Hängrännor av plåt (svarta) finns på långhusets båda takfall, på korets södra takfall och på sakristians norra takfall. Stuprör (vita) finns på södra fasaden mellan de båda byggnadskropparna. På norra sidan finns ett stuprör från sakristians och ett från långhusets nordöstra del, det senare med utlopp på sakristans tak.

Fasader
Fasaderna är spritputsade med kalkputs och vitkalkade, tornet samt hörnkedjor, omfattningar och rundbågefrisen är undantagna från puts, dessa består av fint huggen kalksten. Torn och långhus har en profilerad sockel upptill skråkantad, långhusets sockel dock något högre. Kor och sakristia har enkel skråkantad sockel.

Fönster
Fönstren i kyrkorummet är spetsbågiga med undantag av öppningen vid predikstolen i långhusets SÖ hörn som i det närmaste är kvadratiskt. De spetsbågiga öppningarna är försedda med blyspröjsade fönster, har omfattningar och solbänkar av kalksten. Kyrkorummet har tre kopplade fönster mot öster, fyra fönster mot söder, varav ett är placerat i koret och tre i långhuset som också har rummets enda nordliga fönster. Sakristian har ett litet rundbågigt fönster mot öster och ett snickerifönster mot norr, det senare har invändigt ett järngaller. De blyinfattade glasen är insatta direkt i stenkarmarna. Öppningen vid predikstolen har träbåge med blyinfattade glas. Samtliga öppningar är försedda med bleck av bly(?)plåt.

Tornets ljudgluggar är rundbågiga, en åt vart vädersträck, den östra döljs dock av långhusets tak. Omfattningar, bågar och kolonetter av kalksten. Gluggarna är försedda med fågelnät på träramar, och solbänkarna är klädda med två lag falar.

Koret och sakristians vind har vardera en ljusglugg. Tornet har en rundbågig öppning på västra fasaden.

Portaler
Portalerna (4 st.) är huggna av kalksten. Kor- och långhusportalerna är spetsbågiga, den norra av de senare är kyrkans huvudingång, tornportalen är rundbågig och mycket enkel. Långhusets södra portal med ett språng med kolonnett och fågelkapitäl. Långhusets nordportal är tvåsprångig med kolonnetter vilka i arkivolten motsvaras av rundstav. Trifolieformad tympanon med innerst rundstav på konsoler. Vimperg putsad, täckt med kalkstenshällar. Korets portal flankeras av två kolonnetter på var sida, arkivolten med motsvarande rundstav. Konturerad tympanon med mantel, båda med palmettblad i hjässan, den senare med huggen dekor. Oputsad vimperg, täcks av kalkstenshällar. Portbladen har utvändigt tjärsmord panel lagd i fiskbensmönster.

Sakristians vind når man genom en rundbågig öppning mot väster, dessutom har tornets västfasad en rundbågig öppning vilken leder in till dess första våning. Båda med enkla portblad, tjärsmorda.