Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BERG BERGS PRÄSTBORD 1:2 - husnr 2, BERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BERGS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Begs kyrka är en enskeppig salkyrka med raksluten östvägg, inom den rektangulära planen ryms kor och sakristia, och torn i väster. Entréer finns genom vapenhuset i väster och mittpå södra långsidan. Långhuset täcks av ett valmat sadeltak klätt med kopparplåt i skivtäckning med förskjutna tvärfalsar. Tornets avslutning förändrades i en ombyggnad 1908- 13. Tidigare avslutades tornet av ett flackt torntak med låg lanternin. Vid restaureringen byggdes tornet på med två sektioner krönt av en hög lanternin. Fasaden präglas av släta vita putsade ytor med djupa rundbågiga nischer under stora kopparklädda takytor.

Sedd från väster är kyrkan monumental med kraftigt bredare långhus än torn. Kyrkan vilar på en låg naturstenssockel i varierande höjd och i väster omfattas entrén av en magnifik kalkstensportal med dorisk ordning i fint huggen sten. Det raka odekorerade entablementet avtäckts av koppar. Omfattningen tillkom vid restaureringen 1908- 13. Portalen infattar det moderna ospröjsade överljusfönstret och de kopparbeslagna dörrbladen som sägs vara tillverkade efter den äldre dörren men som är påtagligt modern. Ovan portalen sitter två runda fönster och däröver en ljudlucka som är rundbågad och har en koppardörr likt entrén. Rundfönstren sitter i nischer som är halvvägs kopparklädda. Mellan övre rundfönster och ljudlucka står år 1797 i svart smide. Ovan ljudluckan sitter på samtliga väggar ett oxöga med urtavla, krönt av en glob. De norra och södra väggarna är fönsterlösa. Tornhuven är avtrappad uppåt i flera kopparklädda avsatser och högst upp krönt av smäckert sirligt kors. Konstruktionen är efter den rika taklisten med uren helt i trä. Den första och andra attikan är båda fria från dekorationer medan den egentliga lanterninen har fönster åt fyra håll med stiliga frontonöverstycken på kolonner. Attikorna är klädda med liggande vit slätpanel och lanterninen med stående. En konsolfris avslutar lanterninen och bär taklisten däröver. Långhusets västfasad präglas av en slät mur med fönster som bryter genom takfoten. Dessa fönster är mindre varianter av huvudfönstren.

Fönstren på långhuset sitter i norr lågt och rytmiskt placerade. De är fem till antalet och bågarna är rödare än karmarna som inte målats lika nyligen. Solbänkarna avtäcks med koppar. Murarna är slätputsade och vita. Östgaveln är monumental med viss asymmetri. Mittaxeln har en smal rundbågnisch med modern uppglasad röd dörr ovanför en kalkstenstrappa. Ovan dörren men inom nischen sitter ett rundbågfönster. I den norra likadana nischen sitter högre fönster och utbyggd källarnedgång. I den södra nischen är ett ensamt lunettfönster placerat och längre ner ett smalare, litet stickbågigt enluftsfönster. Sydfasaden delas upp av fyra fönster samt en mittportal. Mittportalen är placerad i en svagt framspringande risalit krönt av en fronton. Under fronton finns ett brunt fält innanför ett ramverk med texten; Gustaf den 4 Adolph, stort och sirligt i mörkare brunt. I en rektangulär nisch sitter en pardörr med stickbågigt spröjsat överljus. Entrén flankers av pilastrar. Ovanför dörromfattningen sitter ett lunettfönster. Pardörren är färgsatt i rött likt fönstren med tio speglar i var dörrhalva.