Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND FIDE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, FIDE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Fide kyrka (akt.), FIDE KYRKA (akt.)
2010-01
Exteriörbeskrivning
Kort beskrivning av kyrkobyggnaden
Som framgått av byggnadshistorien består kyrkan av kor, långhus och ett torn. Sakristia saknas, istället är ett motsvarande utrymme inrett under läktaren i tornrummet.

Ytterväggar, murverk och fasader
Murverken består av sandsten. Putsen på torn, långhus och kor är utförd med ett fett kalkbruk som mera har karaktär av brett utstrukna fogar än traditionellt putsskikt, de norra fasaderna är delvis täckta med kvarsittande medeltida putsbruk. Socklar, omfattningar, portaler samt avsatserna och hörnkedjorna på tornet har lämnats fria från puts liksom merparten av tornets fasader.

Tornhuv/lanternin och yttertak
På tornets murverk vilar en fyrsidig lanternin, vilken på utsidan är klädd med liggande, tjärad panel,. Krönande kors med vindflöjel till vilken det är ca 32 m. I varje sida en glugg med trälucka av stående bräder.

Konstruktionen vilar på murverket samt på klockdäcket. Virket är bilat med lagningar och förstärkningar av sågat virke och järn. Sammanfogningar är dels tappade och dels bultade.
I tornhuven/lanterninen finns stegar och två trädäck, till den översta delen finns endast en fristående aluminiumstege.

Trädäcket under klockan, klockdäcket har lagts med fall mot mitten med utkastare av järn mot norr. Däcket är klätt med asfaltpapp med uppvikta kanter som är tätade med blyplåt mot murverk och träkonstruktioner. Konstruktionen vilar på murverket. Över klockdäcket, direkt under klockan hänger ett halvdäck av trä för inspektion.

Koret och långhuset täcks av vardera ett sadeltak, båda beklädda med enkupigt lertegel, spikade på tät bördning. Nockpannan är lagd upp och ned i bruk. Gotlandsgavlar. Långhustaket är tätat mot omgivande murverk med plåt och har på norra takfallet ett fönster med armerat glas i plåtbåge och karm. Samtliga takfall har hängrännor av trä (plåtskodda) med anslutande stuprör av plåt.

Takstolarna består av bilat virke med lagningar av sågade plank, förstärkningar av järnband. Knutpunkterna är dymlade alternativt bultade. Takstolar av svensk typ, de över långhuset är enklare utformade och saknar stödben, korets takstolar med en omgång hanbjälkar och långhusets med två. Dubbla hammarband.

Fönster och andra muröppningar
Fönsteröppningarna är i koret och långhuset är rundbågiga, tornets är fönster spetsbågigt. Omfattningarna består av fint huggen sandsten och solbänkarna är klädda med blyplåt. Snickeribågar i samtliga fönster med undantag av korets östfönster som istället har ett blyspröjsat fönster insatt direkt i stenkarmen.
Ljudgluggarna, två åt vart väderstäck är rundbågiga med omfattningar, bågar och kolonnetter av huggen sandsten. Solbänkarna är beklädda med falar tätade mot murverket med blyplåt. Fågelskyddsnät på träramar. Två formbräder finns kvar i två av valven (en vardera).

Ljusöppningar finns i korets östra fasad (rund) i tornets södra fasad (enkel springa), i dess norra fasad (spetsbågig med sandstensomfattning) samt i dess västra fasad (rundbågigt öppning med huggen omfattning) de förra försedda med nät och den senare med karm och båge av trä, den öppningen är dessutom invändigt förstärkt med stående träbjälke.

Portaler
Portalerna (3 st.) är huggna av sandsten och rödaktig kalksten (de inre posterna). Långhusets och tornets portaler är rundbågiga, den förra tvåsprångig och den senare ensprångig, korets portal har trepassformigt avslut, även den ensprångig.
Koret har ett dörrblad av stående bräder med lockpanel. Till långhusportalen leder en ramp av kalksten och järngaller, invändigt en träramp. Portblad med liggande panel. Dörrbladet till tornet är enkelt, utvändigt med stående panel. Samtliga dörrblad är tätade och utvändigt tjärade.