Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING LÄCKÖ 1:7 - husnr 8009B, SLOTTSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

SLOTTSKYRKAN (akt.)
2004-05-27
Exteriörbeskrivning
LÄCKÖ SLOTTSKYRKA - Slottskyrkan skjuter ut från den nordöstra delen av förborgen, i norr sammanlänkad med huvudborgen. Kyrkan består av ett långhus med fullbrett rakt avslutat kor i öster. Över kyrkorummets västra del reser sig ett kraftigt torn med två våningar. Den nedre rymmer greve Magnus Gabriel De la Gardies privata gemak och en passage till förborgen. Den övre våningen rymmer en musiksal. Tornets västra mur rider på förborgens östra mur, vilken till sina nedre partier innesluter en medeltida försvarsmur. Ett vapenhus är inrymt i förborgen, från vilken kyrkan nås. Kyrka och torn är uppfört och inrett 1659-1669. Norr om koret är en låg sakristia, uppförd 1675. Terrängen sluttar kraftigt åt öster från yttre borggården, varför kyrkan under sin östra hälft har en källarvåning som nås via en port från slottsträdgården i söder. Även under sakristian finns en källare som nås via en port i dennas norra gavel.
FASAD - Kyrkan vilar på en renhuggen sockel av otuktad gråsten med brett utstrukna fogar. Under kyrkans östra gavel och sakristians östra mur är sockeln kraftig och har ett sluttande plan som går ned mot klippan. Källarvåningen har något utkragande murar, avtäckta med en skråkantad gesims av kalksten. Åt öster har denna tre fönster och längs sockeln åtta små gluggar. Kyrkans fasader bär en cementhaltig kalkputs med gräddvit färg. Murverket är till stor del av tegel. I tornets östra mur är en ritsning som markerar en valvbåge över kyrkorummet, på vilken denna mur till stor del vilar. Varje bjälklag i tornet är även förankrat med en mängd ankarslut, vilka även stadgar muren i öster. Järnbalkar lades in som förstärkning vid 1920-talets restaurering.
FÖNSTER - Kyrkorummets tio symmetriska fönster är höga, med tresidiga krön. De har enkla lufter med kraftig järnspröjsning, vilken delar fönstren i 18 rutor. Inom dessa sitter små rutor från 1929 av svagt färgat antikglas, infattade i blyspröjs. Solbänkarna är av kalksten. I sakristians östra mur är ett litet ursprungligt fönster med korspost och ett tresidigt krön. De fyra öppningsbara lufterna har bågar av brunt trä och klarglas i tät blyspröjsning. Posterna är av brunt trä. Vapenhuset i förborgen har ett ursprungligt fönster på var sida om porten. Dessa är rektangulära med korspost och fyra öppningsbara lufter. Bågarna är av rött trä med hörnbeslag. Svagt färgat antikglas sitter i tät blyspröjsning med stormjärn. Fönstren har bleck och avtäckning av sentida röd plåt. De två rektangulära fönstren i källarvåningen har smidda järngaller och kalkstensomfattning.
PORT - Ytterporten till kyrkan utgörs av en ursprunglig pardörr med rundbågskrön. Dörren är klädd med grön, profilerad fiskbenspanel. Dörring med vulster, lövformad låsplatta och hasp är i smide. Porten har en omfattning av huggen röd kalksten. Denna utgörs av dubbla pilastrar som bär en rundbåge med utsparade kvadrar. På sidorna mot pilastrarna är broskornamentik. Från den markerade slutstenen reser sig ett postament upp mot en rundbågsnisch i murverket. Här stod ursprungligen en nu förkommen Kristusfigur i trä, snidad av Georg Baselaque. Port och omfattning utfördes 1659. Källarvåningen har två bräddörrar med rundbågskrön.
TAK - Kyrkorummet och sakristian bär var sitt flackt sadeltak med täckning av skiffer. Vindskivorna är av tjärat trä. Tornet bär en karnisprofilerad huv med försatt åttkantig lanternin, klädd med tjärad locklistpanel. Från denna reser sig en lökkupol med smidesflöjel. Torntakets alla fall är klädda med tjärade, kluvna spån. Alla tak har hängrännor och stuprör av kopparplåt.