Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND HÄLLESTAD 40:1 - husnr 1, HÄLLESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hällestads kyrka (akt.), HÄLLESTADS KYRKA (akt.)
2015-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkans långhus är uppfört under 1400-talet i gråsten med inslag av tegel i fogarna. Den västra gaveln, som doldes då tornet byggdes på 1500-talet, är murad i rött stortegel som lagts i munkförband. Gaveln, vilken ännu syns från tornets övre våningar, är murad med spetsbågiga blinderingar med en rund blindering överst. Upptill kröns den av tinnar. I den runda blinderingen finns rester av kalkmåleri föreställande en korgblomma eller en sol. Vid murverksundersökningen 1984 påträffades gråblå kvadermålning (måleri som imiterar huggna stenblock/kvadrar) på långhusets nordvästra hörn. Även tornet är murat i gråsten, men med inslag av sandsten. Muröppningarna har omfattningar av medeltida stortegel. Även tornets hörn bär spår av blågrå kvadermålning. Tornet hålls samman av fyra horisontala järnband som fäster i ett vertikalt järnband på tornets västra sida som tillkom efter åsknedslaget 1748. På fasaderna syns flera ankarjärn, vilka hjälper till att hålla samman tornkonstruktionen. Strax under den västra ljudöppningen sitter urverket från 1824. Det tegelklädda tälttaket kröns av ett kors.

Korsarmarna och korabsiden som tillkom 1859 är uppförda i gråsten med inslag av tegel. Dessa byggnadsdelar har till skillnad från det medeltida långhuset och tornet en markerad sockel i gråsten. Samtliga fasader är spritputsade och avfärgade med vit kalkfärg. Långhuset, korsarmarnas och absidens fasader avslutas upptill med en rundbågefris och två utkragande tegelskift. Tornet har en enklare kornisch bestående av enbart två utkragande tegelskift.

I korsarmarnas murar finns tre runstenar från vikingatiden inmurade. Runstenarna lär ha påträffats av sockenprästen 1668 och murades senare in i långhusets murar. Professor Ivar Lindquist har översatt inskriptionerna till modern svenska som lyder:

Eskil satte denna sten efter Toke, Gorms son, sin hulde herre. Han flydde ej vid Uppsala. Efter sin broder satte bussar sten på höjden, gjord beständig med hjälp av runor, de som gick Toke Gormson närmast.

Asger reste denna sten efter Ärra, sin broder och denne var Tokes huskarl. Nu skall sten stånda på berget.

Asbjörn, Tokes huskarl, satte denna sten efter Toke, sin broder.

Kyrkan har tre ingångar, en från öster, en från söder samt huvudingång i väster. I tornets södra sida finns en ingång som leder in till torntrappan.