Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORSJÖ PETIKNÄS 6:1 - husnr 1A, PETIKNÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Petiknäs kapell (akt.), PETIKNÄS KYRKA (akt.)
2011-08
Exteriörbeskrivning
Kapellanläggningen vilar på en betonggrund och har en stomme av regelverk, klädd med ljusmålad locklistpanel. Sadeltaket är klätt med svart trapetskorrugerad plåt och valmat över kapelldelen. Det förhållandevis låga tornet är inskjutet i byggnadskroppen, likt en takryttare i väster, och avslutas uppåt av en lätt indragen ljudvåning med rektangulära jalusier åt alla håll, samt ett insvängt tälttak täckt av pappshingel och krönt av ett förgyllt litet kors på glob. Från den rektangulära församlingsdelen i söder skjuter ett mindre förrådsutrymme täckt av pulpettak ut mot öster. Kapelldelen har breda och relativt låga rundbågiga fönster, indelade med småspröjsar och solfjäderspröjs i överdelen. De är placerade högt, just under takfoten, längs långsidorna och i koret. Dessutom finns mindre rundfönster ovanför entrén i väster och mot kapprummet i söder. Kapelldelens fönsterbågar och fönsterfoder är liksom ljudvåningens jalusier målade i rödbrunt. Församlingsdelens fönster är helvita och har varierande former; närmast kvadratiska spröjsade fönster i församlingssalen och sakristian, högt placerade liggande små rektangulära fönster i kapprummet och större stående rektangulära tvåluftsfönster i köket.

Kapellet har en rektangulär mörkbrun pardörr med diagonalställd panel. Den breda entrébron är inklädd med vit panel och tillgänglighetsanpassad med en ramp av trä mot söder. Brons och rampens vita räcken är av trä och förhållandevis klumpiga. En helt annan karaktär har församlingsdelens entré, som bara är svagt utkragad från byggnads-kroppen och försedd med en liten bro med enkelt vitmålat räcke i plattjärn.
Kapellet har genomgått stora förändringar sedan byggnadstiden, då det fungerade som gravkapell i Bastuträsk. Då var byggnaden hälften så stor, hade ett lunettfönster ovan entrén och var troligen rödmålad med vita listverk. Entrén var mycket enkel, hade en bro med trappsteg åt tre håll och inga räcken. I ljudvåningen satt ljudluckor istället för jalusier. Förlängningen av kyrksalen 1940 innebar att tornets proportioner i förhållande till resten av byggnaden förändrades så att tornet numera kan uppfattas som oproportionerligt lågt. Omgestaltningen som byggnaden genomgick efter sin flytt till Petiknäs är annars det som haft störst betydelse för kyrkans nuvarande karaktär. De förändringar som skett därefter är relativt begränsade, men har tyvärr förvanskat byggnaden en del. I synnerhet gäller detta bytet av takmaterial till trapetskorrugerad plåt, samt det förändrade utförandet på entrébron med ramp (1988), där räcket av trä blivit väl så iögonfallande.