Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖGANÄS LERBERGET 49:706 - husnr 1A, LERBERGETS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Lerbergets kyrka (akt.), LERBERGETS KYRKA (akt.)
2014-10
Exteriörbeskrivning
Lerbergets kyrka består av ett avlångt komplex av hopbyggda byggnadsdelar med samstämmigt formspråk och uttryck. Utmärkande för byggnaderna är de asymmetriskas pulpettakfallen utan murade språng och stora släta murytor i både interiör och exteriör. Skalan på byggnaderna är låg och även de högre byggnadsdelarna dras ned något genom de sluttande pulpettaken. Fasaderna är genomgående utförda med brunrött, slätt fasadtegel. Taken är täckta med rött, enkupigt taktegel och takfoten är relativt långt utkragande. Vattenavledningssystemet består av hängrännor och stuprör av svartmålad plåt. På västra gavelsidan av norra längan finns en röd skylt med texten Lerbergets kyrka och på södra längans västra gavel finns texten Lerbergets kyrka i fristående svarta metallbokstäver. I kyrkans västra gavel finns ett latinskt kors av rundjärn något uppstickande över nock och förankrat vid fasaden. I övrigt är det inte mycket som röjer att byggnadernas funktion eller skiljer ut dem från den övriga bebyggelsen.

Byggnadernas stomme består av ett tegelmurat skal med en luftspalt emellan. I luftspalten finns ett rörsystem som leder bort fukt och vatten från muren. Delar av stommen är troligen utförd av gjuten betong. Exempelvis finns synliga betongbalkar i exteriören och den höga kampanilen bör också vara utförd av betongelement. Sedan uppförandet hade man problem med fukt i västra kyrkväggen. Fukten berodde på ett byggfel och åtgärdades genom ommurning av västra gaveln.

Kyrkan är den högsta av byggnadsdelarna i hela komplexet och ligger i dess östra sida med kordelen förlagd traditionellt i öster. Fönsteröppningar och ingångar ligger vända mot söder och norr medan murytorna mot väster är obrutna murpartier. En kampanil med kvadratisk planform, släta, obrutna murytor och pulpettak ligger söder om församlingsbyggnaderna. Tillbyggnaden från 1994 är förenad med entréhallen i den gamla delen genom en korridor som löper i syd-nordlig riktning. Den nya delens östra sida bildar tillsammans med korridoren och kyrkans södra sida en liten innergård som är avskärmad mot öster med ett plank.

Huvudingång är från norr till en entréhall mellan kyrkorummet och lokalerna för församlingsverksamheten. En personalingång till församlingslokalerna finns från södra sidan, väl dold bakom kampanilen. Till soputrymmen, elcentral och förråd finns separata ingångar. Till sakristian finns en separat ingång från söder som numera endast nås via innergården mellan norra och södra längorna. I den glasade korridoren mellan den äldsta delen och den senare tillbyggnaden finns också en entré från kyrktorget, beläget mellan byggnadslängorna.

Fönster och dörrar är utvändigt av rödmålade. Fönstren har ett flertal olika former. Mellan församlingssalens olika höga takfall finns ett lodrät, glasat väggparti som släpper in ljus från norr till församlingssalen. Tre höga och smala ljusöppningar finns i kyrkorummets västra gavel och de smala ljusöppningar finns också mot söder. På korets norra sida finns ett bredare men långsmalt parti av tre rektangulära fönsterband med korspostbågar samt horisontella gjutna betongbalkar mellan fönsterbågarna. Fönsteröppningarna till församlingslokalerna har mer standardiserad form, i regel liggande rektangulära former.