Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM LANTMÄTAREN 2 - husnr 1, JAKOBS KYRKA (SANKT JACOBS KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

JAKOBS KYRKA (SANKT JACOBS KYRKA) (akt.)
2005-10-18
Exteriörbeskrivning
S:t Jacobs kyrka är en treskeppig hallkyrka med ett smalare tresidigt avslutat kor utbyggt i öster. Kyrkan är försedd med ett fyrkantigt centraltorn med lanternin och två små trapptorn som flankerar den västra entrén, numera kyrkans huvudentré. Porten i söder med den rikast skulpterade portalen var den ursprungliga huvudentrén och är än idag flitigt utnyttjad. Även i norr finns en entré. Kyrkans stomme är av tegel.

Ovan sockeln av roslagssandsten med inslag av kalksten och konststen reser sig kyrkans tegelmurar som är putsade och avfärgade i en röd kulör med takfotslist, hörnkedjor m m i vitt. Det något högre mittskeppet kröns av ett fyrsidigt torn med kopparklädda ljudluckor. Över denna reser sig en på fyra sidor välvd huv i koppar med urtavlor i samtliga väderstreck och skulptural och delvis förgylld utsmyckning i form av urnor, facklor m m. Huven kröns i sin tur av en kopparklädd lanternin med oval plan och ett svart smidesräcke. Tornet avslutas uppåt med ett förgyllt klot med kors. Huvudentrén i väster flankeras av två smala åttkantiga torn, krönta av klot och stjärnor. Här och var i fasaden finns ankarslutar av olika typer. Sidoskeppens och korets fasader är försedda med kraftiga strävpelare. På nordfasaden är flera minnestavlor uppsatta, bl a för diktaren Johan Henrik Kellgren och den franske målaren Guillaume Taraval. I nordost, i anslutning till koret, är en envånig sakristia utbyggd. Såväl de något lägre sidoskeppens som mittskeppets takfall är klädda med koppar. Över koret och i väster är taken valmade.

Fönstren är höga och spetsbågiga. I koret och på sidoskeppens östra gavlar är de försedda med masverk av kalksten. De tre entréerna har alla skulpterade sandstensportaler från byggnadstiden. Den södra är den rikast dekorerade av dem med kolonner och en överbyggnad med figurframställningar, bl a av Sankt Jacob med sina attribut. Sydportalen, som var färdig 1644, tillskrivs bild- och stenhuggaren Marcus Hebel (död 1664). Samtliga portar är mörkt laserade, den södra med riklig skuren dekor i form av festonger, facklor m m.