Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA DALBY 18:1 - husnr 1, DALBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

dalby kyrka (akt.), DALBY KYRKA (akt.)
2005-09-06
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av ett rektangulärt långhus som i väster rymmer förstuga och orgelläktare. I öster finns ett kvadratiskt kor med intilliggande sakristia. Koret är något smalare än långhuset. Väggarna är utförda av gråsten i långhuset, spritputsade och med blinderingar i slätputs, bl a två latinska kors i västra gaveln och omfattande mönster kring ingången i väster. Korets och sakristians väggar är av tegel. Grunden är slätputsad. Fasaderna är sedan 1959 avfärgade i gråbruten vit kulör. Iögonfallande i fasaden är de två runstenarna. I sakristians östra vägg finns en komplett runsten och i långhusets södra vägg finns mellan fönstren fragment av ytterligare en. Taket är ett sadeltak täckt med ett zickzackmönstrat skiffertak. Taket samt takbärningen är från 1902 års restaurering. Rännor, stuprör och övriga plåtarbeten är utförda av koppar. Kyrkan har aldrig haft något torn och har idag inget vapenhus, däremot finns två takryttare. De har båda nedre partier av tegel, över en gördellist finns vitputsade partier som kröns av huvar och spiror klädda med kopparplåt.

Fönstren i långhuset är spetsbågiga, övriga fönster är rundbågiga. Fönsternischerna är genomgående rundbågiga liksom dörrarnas nischer. I västra gaveln finns även ett runt fönster mot orgelläktaren. Fönsterbågarna i västra gaveln är träspröjade, övriga är blyspröjsade av okänd ålder. De blyspröjsade fönstren försågs 1989 med utvändiga isolerbågar.

Entredörren på södra sidan är en kassettindelad rundbågig pardörr av ek, sannolikt från 1902. Längre österut längs samma fasad återfinns den gamla korportalen från 1300- eller 1400-talet med dörr av stående brädor. Portalen, liksom runstensfragmentet över den, frilades vid 1959 års restaurering.