Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TYRESÖ TYRESÖ 1:827 - husnr 1, TYRESÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TYRESÖ KYRKA (akt.)
2006-03-23
Exteriörbeskrivning
Tyresö kyrka är en salkyrka, bestående av västtorn och ett långhus som saknar gräns mot det tresidiga koret. Västtornet är något smalare än kyrkan i övrigt. På sydsidan, i vinkeln mellan torn och långhus finns ett litet runt trapptorn med trappa till läktare och vind.

Kyrkan är uppförd av rött tegel i renässansförband som bildar ett regelbundet rutmönster. Runt kyrkan löper en sockel av släthuggen granit med överliggande skråkant i sandsten. Kyrkobyggnaden har strävpelare med dekorativt utformade, svartmålade ankarjärn i alla väderstreck. Fasaderna liksom även västtorn och trapptorn avslutas uppåt av en profilerad list samt en profilerad takfotlist.

Kyrkan har två ingångar, huvudingången i väster och en mindre ingång i söder. Båda är försedda med rundbågiga skulpturala sandstensportaler utförda av inflyttade mästare. Sydportalen är ursprunglig och huggen av den namnkunnige bildhuggaren Jost Henne, som även är upphovsman till Tyska kyrkans portal från 1643. I alliansvapnet ovanför dörren ingår Oxenstiernas andra hustrus, Maria Sofia de la Gardie, vapen. Den västra portalen, kyrkans nuvarande huvudentré tillkom 1646 och är utförd av en annan framstående skulptör vid namn Didrik Blume. Han har också huggit tavlorna i bogårdsmurens södra portal. Den södra portalen är försedd med en enkel inåtgående bräddörr. Dörren är utvändigt klädd med kopparplåt. Den västra portalen är försedd med ett utåtgående dörrpar av bräder. Dörrbladen är utvändigt klädda med kopparplåt. I det norra dörrbladet finns en liten dörr.

Kyrkan har höga spetsbågiga fönsteröppningar med spröjsverk i huggen sandsten vilket delar in öppningarna i tre lansetter som avslutas av en rundel upptill. Småspröjsade bågar av ek är sammanlänkade på höjden och målade i en grågrön färg.

Kyrkan är täckt med sadeltak som är valmat åt öster. Den låga pyramidformade tornhuven i två avsatser tillkom 1740 då ursprungligt tak och den rikt profilerade höga tornspiran brann ner. Tornhuven kröns av en tupp av svartmålad plåt. Takbeklädnaden består av tjärade furuspån från en renovering 1952.

Kyrkan har en låg tillbyggnad åt norr från 1977. Tillbyggnaden ligger i direkt anslutning till bogårdsmuren och är sammanbyggd med sakristian och sedan 1999 även sammanbyggd med bårhuset. Tillbyggnaden är liksom bogårdsmuren spritputsad, vitmålad och täckt med ett lågt tegeltäckt sadeltak. Bårhuset är från 1933, femkantigt med spritputsade fasader och glaserat tegel som taktäckning.