Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖGSBY FAGERHULT 34:1 - husnr 1, FAGERHULTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Fagerhults kyrka (akt.), FAGERHULTS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Exterört är Fagerhults kyrka utförd i en enhetlig men nedtonad nygotik, en nedtoning som kyrkan delar med många svenska landsortskyrkor. Uttrycket representeras av murverkets spetsbågiga öppningar, fönstrens höga placering och glaspartiernas uppåtsträvande och smäckert utformade spröjsning. Även det sätt på vilket nord och syd¬portaler¬na bryter takfotens horisontal, portalernas utformning med vimperger och
väggar där putsen på gavelrösten och vimperger bildar trappstegsmönster, ett motiv sannolikt hämtat ur den medeltida hansa¬arkitek¬tu¬ren. Till nygotiken kan även tornets höga spira med ett spetsgavelmotiv i vart väderstreck räknas. De dekorativt utformade gångjärnen på portarna är ett historiserande drag som brukar hän¬föras till den romanska traditionen där kulmen för dessa dekorativa portelement äger rum under 1100- och 1200-talen men även de gotiska förebilderna var ganska välförsedda med denna typ av beslag. Absiden i öster kan ses som en del av nygotiken och det program som Zettervall förestod där även de högt placerade fönstren var en del liksom det höga tornet. Exteriört bevarar dagens kyrka i stort sin ursprungliga utformning och genom detta och den lågmälda utformningen representerar kyrkan, den vid byggnadstiden vanliga och av överintendent¬ämbetet påbjudna, utformningen av svenska kyrkans kyrkobyggnader så som de kunde komma att gestaltas i en sockenkyrka.

Sammanfattning
• Kyrkan som sådan är den senaste i en rad kyrkor på platsen där den första troligtvis till¬kom på 1300-talet. Genom detta bär kyrkan traditionens stafettpinne vidare och har genom detta ett stort kontinuitetsvärde.
• Kyrkans placering i samhället Fagerhult visar på den centrala roll kyrkan haft för fram¬växten av samhället. De två centrumbildningarna, den äldre kring kyrkan och den senare kring järnvägen illustrerar en utveckling som skett i samhället.
• Nygotiken i kyrkans exteriör är välbevarad, tidstypisk och manifesterar en syn på kyrko¬byggnaden som skiljer sig från en tidigare syn där kyrkobyggnaden mer sågs som ett auditorium och gavs en enklare utformning.
• Med sin exteriört lågmälda utformning av nygotiken representerar Fagerhults kyrka en för sockenkyrkorna vanlig version av det nygotiska kyrkobyggnadsprogrammet och har genom detta ett representativt värde.
• Interiört är nygotiken mer påtaglig och genomförd än exteriört och en av kyrkans största kvalitéer är dess ovanligt välbevarade inredning som tillsammans med den välbevarade interiören i stort låter oss uppleva kyrkorummets utformning så som det gestaltades i slutet av 1800-talet.
• Kyrkans lösa inventarier är påfallande få vilket medför att den nygotiska interiören framstår extra tydligt.