Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄLMHULT HÄRLUNDA KYRKA 1:2 - husnr 1, HÄRLUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Härlunda kyrka (akt.), HÄRLUNDA KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Härlunda kyrka ligger på en höjd längs med landsvägen, precis i samhället häradsbäcks utkant. Kyrkan är uppförd av liggande timmer och orienterad med koret åt öster. Byggnaden består av ett rektangulärt långhus med påbyggt torn som takryttare i väster, en utbyggd sakristia åt norr och en mindre portbyggnad på den södra sidan.

Långhuset är rektangulärt till formen med ett sadeltak som är valmat över den östra gaveln. På långsidorna sitter sammanlagt sju relativt stora fönster varav tre på var sida korresponderar med varandra. Det extra fönstret på den norra sidan släpper in dagsljus till vapenhusets trappa. På långhusets östra gavel sitter två motsvarande fönster.
Den västra gaveln utgör kyrkans entré. Upp till porten leder en stor tresidig trappa om sju steg i släthuggen granit, kantad av två svartmålade räcken i järn. Den stickbågeformade dörren är klädd med liggande panel som målats grå. Den omges av en rusticering i trä som målats mörkare grå och denna sitter i den mittrisalit som utgör en markering av tornets västfasad.
Ovanför porten sitter ett litet runt fönster. Längst upp under tornets takfot sitter tre ljudöppningar åt söder, väster och norr. Dessa har stickbågeform och är klädda med liggande panel som målats grågrön. Åt öster sitter istället två små runda blinderingar som också målats i grågrönt.

Tornet är inte en egen byggnadskropp som på många andra kyrkor utan byggd ovanpå långhuset som en takryttare. En svagt utskjutande risalit markerar tornets bredd på långhusets västra gavel. På det toppiga torntaket sitter dess mycket smala lanternin. Denna är dekorativt utformad med markerade hörnpilastrar och ett rundbågefönster åt varje väderstreck. Gesimsen är också rikt profilerad. Lanterninen är målad i blekt rött med gesims och pilastrar i ljust grågrönt. Dess toppiga tak kröns av ett förgyllt kors på kula.
Både tornet och långhuset har en takgesims av profilerat listverk i trä, som målats i ljust grågrönt.

I den östra änden har långhuset en liten portutbyggnad åt söder. Den är femkantig till formen och lägre än kyrkans takfot. Dess toppiga tak är valmat i en femkantig form. Åt söder har utbyggnaden en låg dörr klädd med grågrön träpanel, dels liggande och dels i romboid form.

Sakristian utgör en liten kvadratisk utbyggnad åt norr i samma ände av långhuset. Dess valmade tak når upp till långhusets takfot. Sakristian har sin ingång från öster, en låg dörr som liksom kordörren är klädd med både liggande och romboid träpanel som målats i grågrönt. Två trappsteg i släthuggen granit leder upp till den.
På den norra sidan sitter ett litet stickbågeformat fönster. Under det leder en gjuten betongtrappa ner till källaren. Den omgärdas av ett svartmålat smidesräcke. På den västra sidan av sakristian sitter ytterligare ett litet stickbågeformat fönster.

Samtliga tak är klädda med kopparplåt och försedda med hängrännor och stuprör i galvaniserad plåt. På långhustaket finns i den västra delen två små infällda fönster nära takfoten, ett på var sida om nocken. På sakristians västra takfall sitter en relativt hög plåtklädd skorsten.

Fasaderna på kyrkan är klädda med spån som oljemålats i en ljust beige nyans. I den översta raden under takgesimsen är spånen rundsågade vilket bilda en dekorativ fris längs byggnaden.
Sockeln är svartmålad med stenkolstjära och för att ge ett enhetligt intryck har vissa av den oregelbundna nedersta radens spån också färgats svarta. Runt sockeln finns sammanlagt tretton ventilgluggar i varierande storlekar, samtliga utan luckor eller galler.

Långhusets stora fönster åt söder, öster och norr är stickbågeformade och utförda i trä med korspost. Deras foder och solbänkar är också utförda i trä och allting målat i samma grågröna nyans. De mindre fönstren på sakristian har samma färg och ett liknande utförande.