Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND IGELÖSA 26:1 - husnr 1, IGELÖSA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Igelösa kyrka (akt.), IGELÖSA KYRKA (akt.)
2015-03
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden saknar markerade socklar och vilar sannolikt på en traditionell kallmurad grund av gråsten. Vid en murverksundersökning 1974 påträffades rester av vad som kan ha varit en sekundär sockel vid absiden vilken bar spår av gråblå färg. Murarna består till största del av gråsten och sandsten med inslag av flinta. De partier som tillfogades vid Brunius restaurering 1859 har ett större inslag av tegel än de äldre murarna.

Samtliga fasader är slätputsade och vitmålade med kalkcementfärg. Långhusets och korets fasader avslutas upptill av en gesims med två mursprång och en mellanliggande tandsnittsfris. På långhusets norra mur syns spår i putsen från ett romanskt fönster som påträffades vid murverksundersökningen 1974. Den lilla fönsteröppningen är rundbågig och sitter högt upp på fasaden enligt tidigmedeltida mönster. Fönstren i långhus, kor och torn har alla omfattningar i brunt tegel från Brunius restaurering 1859. Absiden har tre högsmala blyinfattade fönster placerade i djupa nischer. Taket på absiden är avtäckt med ett gjutet blytak med förskjutna tvärfalsar. På kyrkans övriga takfall ligger enkupigt tegel från Weberöds Nya Tegelbruk AB.

Gravkapellet söder om koret har ett centralt placerat fönsterparti i gaveln åt söder. Under fönsterpartiet finns en lucka med en nergång till den så kallade Danska graven som byggdes under kapellet. Tre äldre gravhällar i natursten är kramlade mot gravkapellets västra fasad. Trappstegsgaveln är mönstermurad med rundbågiga blinderingar och fyrpass.

Västtornet är smalare än långhuset och har takfall åt söder och norr. Fasaderna har flertalet dekorativt utformade så kallade murankarjärn, främst av 1600-talstyp. Ankarjärnens funktion är att stadga tornets murar genom att de fästs i den inre träkonstruktionens bjälkändar. Tornets trappstegsgavlar är utförda i oputsat mönstermurat tegel med gjutna betongavtäckningar upptill. Mitt på gavelröstena finns en rundbågig blindering med vitputsad botten. Gavelröstenas sidor och topp är dekorerade med korsförsedda cirkelformade blinderingar. Ovanför kyrkans huvudingång i tornets västra fasad finns en gjutjärnsplatta från 1859 med två vapensköldar som påminner besökaren om det historiska patronatsförhållandet till Svenstorp. Vapensköldarna tillhör släkten Gyllenkrok och troligen släkten Fock.