Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEDEMORA VIKMANSHYTTAN 2:7 - husnr 1A, VIKMANSHYTTANS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VIKMANSHYTTANS KYRKA (akt.)
2005-03-21
Exteriörbeskrivning
I form och material är kyrkan en modern skapelse, men den har ändå fått en traditionell orientering med korabsid i öster och sakristia i norr. Som en funktionell enhet griper kyrkorummet och församlingshemmet in i varandra. Till sin utvändiga form är kyrkodelen sluten, med få fönster. Arkitekturen för tankarna till medeltidens befästa kyrkor, men framför allt påminner formerna om brukens produktionsbyggnader.

Kyrkan är sammanbyggd med församlingshemmet som är förlagt i väster i förlängningen av kyrkorummet och sakristian. Församlingsbyggnaden är utförd som en lägre tillbyggnad, huvudsakligen av trä, och avviker från kyrkobyggnaden som har hög resning och vitputsade murar.

Kyrkorummet har en nästan kvadratisk plan med korabsid i öster, sakristian är tillbyggd vinkelrätt mot norra långsidan. Kyrkans huvudingång är förlagd till södra sidan medan församlingshemmet har en entré i norr, intill sakristian, samt ytterligare en i söder. Båda ingångarna har förbindelser till kyrkorummet. Församlingssalen och kyrkorummet kan förenas genom att en skiljevägg kan förskjutas. På så sätt kan kyrkorummet utvidgas och antalet sitplatser fördubblas till 400.

Sakristian utgör en tillbyggnad av kyrkan i norr. Den nås genom en dörr i sin västra vägg, i församlingshemmets norra entré, samt genom en dörrförbindelse i kyrkorummets norra vägg.

Utvändigt är tegelmurarna behandlade med slamputs avfärgad i vitt, vilket skapar en levande yta på tegelmurarna. Kyrkans västra vägg och församlingssalen har brädväggar målade i mörkbrun färg. Den låga tillbyggnaden i norr har ljusröda brädväggar.Kyrkan har en stor fönsteröppning med rutindelning i norra väggen, ovanför sakristian. Huvudingången med port ligger i södra väggen, intill västra hörnet. Östra gaveln saknar öppningar och markeras av den avrundade och utskjutande höga absiden som dock är lägre än gavelmuren. Absiden har ett lågt vinklat plåttak utan taksprång.

Sakristian är uppförd som en utbyggnad av kyrkan mot norr och dess östra mur utgör en låg förlängning av kyrkans östra gavel. Murarna har samma utförande som kyrkan, vitslammat tegel. Sakristian har pulpettak av plåt utan språng och fönsterschakt i norr och öster. Långhusets fönstervägg är infälld i muren ovanför sakristian, i vinkel med sakristians tak. Sakristian ansluter till sin karaktär med själva kyrkan men avviker både i höjd och i material från församlingshemmet.

Församlingsbyggnaden består av två enheter; en församlingssal och en entrébyggnad som även innehåller kök och tekniska utrymmen. Entrébyggnaden har en fönsterrad samt port i sin norra fasad. Den har ett pulpettak med plåttäckning som sammanfogas med församlingssalens fönsterfasad. Församlingssalen har pulpettak i motsatt riktning till entrédelen. Den har en fönsterfasad, i sin övre del mot norr.
Östra gaveln är klädd med brädor målade i rödbrunt. I sydvästra hörnet finns ett högt fönster, från marknivå till takfot. Det motsvarar tre andra liknande fönster på södra sidan av församlingssalen. Närmast kyrkan, på södra sidan, har församlingsbyggnaden en entrédörr med sid-fönster. Dörr och fönster är uppsatta mellan vitslammade pelare. Södra takfallet bildar ett brett taksprång över fönstren, dörren till församlingssalen och kyrkans södra port.