Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LEKSAND HALLEN 16:1 - husnr 2, SILJANSNÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SILJANSNÄS KYRKA (akt.)
2005-08
Exteriörbeskrivning
Byggnaden är uppförd av gråsten med inslag av tegel och putsad. Den utgörs av en hallkyrka med ett treskeppigt rektangulärt långhus, med polygonal utbyggnad i öster som inrymmer sakristian. Långhusets skepp delas av träpelare som bär flacka tak i sidoskeppen och ett förhöjt tredingstak i mittskeppet. Tornet i väster är kvadratiskt och smalare än långhuset. Vapenhuset är förlagt till det kvadratiska tornet med ingång från väst. Långhuset har i långväggarnas mitt, i norr och söder, ingångar med utskjutande portaler i form av risaliter. Sakristian har en yttre dörr i sin östra vägg. I samband med installationen av värmepanna under sakristian uppfördes en källarnedgång med utskjutande trapphus mot sakristians norra vägg.

Kyrkobyggnaden är förhållandevis ung och har därför genomgått få förändringar sedan uppförandet. Utvändigt har den förblivit oförändrad med undantag av källartrappan norr om sakristian. Det var framför allt 1927 och 1960 som förändringar infördes i kyrkorummet. I synnerhet ändrades färgsättningen, värmeinstallationer infördes, bänkar avlägsnades och golven fick delvis stensättningar. I anslutning till den senaste upprustningen mellan 2001-2004 har kyrkorummets och inredningens färgsättning återställts. Samtidigt har utrymmet under läktaren samt vapenhuset omvandlats och tillförts nya inredningslösningar.

Exteriör
Fasaderna är vitavfärgade, slätputsade med rusticeringar i hörnkedjor. De präglas av symmetri och har kraftiga profilerade listverk i takfot och gavlar, såväl på långhuset som på tornet. Fönster- och dörröppningar framhävs genom inramande språng. Byggnadens grund är utförd med synliga huggna stenar av granit. Markytorna kring byggnaden har fått beläggningar av röd asfalt.
Långsidorna har sex fönsteraxlar samt portaler i långhusets mitt, i norr och söder; absiden har tre fönster. Fönstren är rundbågiga och har gråmålade träramar med två lufter och träspröjsning i rutindelning. Samtliga solbänkar är täckta med svartmålad plåt.

Portalerna i norr och söder har utskjutande risaliter med rundbågiga infällningar för dörr och överljusfönster. Mitt över dörröppningen finns ett lunettfönster med samma bredd. Pardörrarna som har rakt överstycke är plåtklädda och svartmålade, de har trösklar av gjutjärn med hällar av granit på utsidan. Mellan dörröppningen och överljusfönstret med solfjäderform finns ett putsat fält med listverk.
Sakristian har en ytterdörr i sin östra vägg, under fönstret som för ändamålet är avkortat. Dörröppningen har rakt överstycke och en plåtbelagd dörr. Sakristian har även i norr en inmurad trappnedgång med bågigt plåttäckt tak, bräddörren är vänd mot norr. Trappan leder till ett f.d. pannrum som iordningställdes 1928.

Långhuset och vapenhusen har sadeltak. Sakristians tillbyggnad i öster har tälttak som ansluter till den polygonformade planen. Taken har behållit sin ursprungliga karaktär och täcks av tjärat spån.


Tornet har kvadratisk plan, fasaderna avdelas på höjden av en gördelgesims med kraftigt profilerat listverk med plåttäckning. Tornets gesims ligger i höjd med långhusets takfot med vilken den förenas. Upp till gesimsen har tornkroppen hörnkedjor med ristade fogar. I den övre delen är hörnkedjorna släta.
Tornets port i väster har samma utformning som långhusets sidoingångar. Fältet mellan dörren och överljusfönstret har en infälld sten som bär årtalet 1870. Vapenhusets fönsteröppningar, i norr och söder, har samma utformning som långhusets öppningar men är något mindre. Tornkammaren har i norr, söder och väster små rundbågiga öppningar uppställda i par. De är försedda med gråmålade fönsterramar av trä med rutig spröjsindelning. Klockkammaren har, i alla väderstreck, rundbågiga ljudöppningar försedda med träluckor. De har ungefär samma dimensioner som vapenhusets fönsteröppningar.

Tornhuven är utformad som tälttak med lunettfönster som bryter genom takfoten. Lunettfönstren som kröns av ett förgyllt klot har infällda urtavlor. Takfoten har konsoler som bär en kraftigt profilerad list. Tornhuven kröns av en rikt utsmyckad och inglasad lanternin med kvadratisk plan som bär en hög spira. Lanterninens kammare har dubbla pilastrar i hörn, profilerad fotlist samt rundbågiga spröjsade fönster. Spiran, som kröns av ett förgyllt kors på klot, är åttkantig och har nygotisk karaktär. Huv och spira täcks av svartmålad plåt, vilket är det ursprungliga utförandet. Tornuret med sina fyra urtavlor är samtida med kyrkan och tillverkat av Pellas Erik Persson & Söner i Mora. Urtavlorna har endast en, förgylld, visare.