Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RÄTTVIK ORE PRÄSTGÅRD 1:1 - husnr 4, ORE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ORE KYRKA (akt.)
2006-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden omfattar ett treskeppigt rektangulärt långhus som avslutas med sakristians smalare avrundade absid i öster. Mitt på långhusets två långväggar finns förstugor. Det kvadratiska tornet med fasade hörn är uppfört mot västra gaveln. Murarna består av gråsten, med inslag av kalksten och tegel i muröppningar och avjämnande skift. (Enligt äldre uppgift förekommer även större partier kalksten, men dessa har inte gått att lokalisera.) Pelarna i kyrkorummet är av gjutjärn, tillverkade vid bruket i Furudal

Ingångar finns genom ovan beskrivna förstugor, samt i väster genom tornet. Under norra förstugan grävdes 1939 ett pannrum med kolkällare under marknivå. Utrymmena har senare anpassats för nya tekniska installationer.

Exteriör
Fasaderna är slätputsade och strukna med vit KC-färg. Långhus, absid och förstuga har under den profilerade takfoten en dekorativ putsad bård. Bården ansluter till släta pilastrar med samma utförande; pilastrarna är placerade mellan fönstren samt i hörnen. Bården har profilerade arkader av blinderingar med profilerade kanter samt konsoler. Bården upprepas, med vissa variationer i detaljerna, i förstugaens och tornets gavelfält samt på tornets kropp. Bårdens dekorativa mönster är inspirerade av den medeltida kyrkoarkitekturen.

Långhuset och förstugaen har sadeltak. Norra förstugan har en plåttäckt skorsten i östra takfallet. Absidens tak är koniskt. Tjärade spån täcker sadeltaken och absidens tak. Förstugornas nockar kröns av förgyllda kors.

Långhuset har sex axlar med rundbågiga fönsteröppningar, absiden tre av samma typ. Förstugorna har smalare, rundbågiga sidofönster och ett rundbågigt överljusfönster i gavelfältet. Samtliga fönster är infällda i djupa nischer vars solbänkar är täckta med svartmålad plåt.

Förstugornas portaler är rundbågiga och har ett enkelt språng i ytterkanten. De har plåtfodrade pardörrar med rak avslutning samt ett lika brett lunettfönster över dörrarna. Norra portalen har trappa med ramp av betong, den södra trappan av sandsten.

Det kvadratiska tornet har i väster en portal med en kraftigt utskjutande risalit. Portens smala sadeltak är täckt med svartmålat plåt och nocken kröns av ett kors i svartmålad plåt. Portomfattningen har en profilerad kant, profilerad inramning kring tympanon som har en infälld sten med det inristade och förgyllda årtalet 1873, samt kungligt monogram för Oskar II. Porten har plåtfodrade pardörrar infällda i en karm av gjutjärn, vilken är stämplad FB (Furudals bruk). Portalen har en pyramidformad stentrappa samt smidda ledstänger som följer muren på var sida om porten.

Tornet har i norr och söder en smal och hög fönsteröppning av samma storlek och modell som vapenhusen samt ett stort rosettfönster över västra portalen, i höjd med tornkammaren. Klockkammaren har fyra rundbågiga ljudöppningar försedda med plåtklädda träluckor. I höjd med tornkrönens gavlar, över ljudöppningarna, finns små lunettfönster med vinkelrätt spröjsning och plåtförsedd solbänk. Tornkrönet har triangulära gavlar, med kraftigt profilerade lister samt bårdornamentik med blinderingar och konsoler. Gavlarna bär sadeltak som förenas med tornspiran, och kröns var och en av en gulmålad fial med sporrstjärna. Tornet bär en åttakantig, spetsig spira som kröns av ett stort förgyllt kors på klot. Spiran och gavlarna är täckta med svartmålad plåt.

De gråmålade fönstren har träkarmar samt träramar med rutig spröjsindelning. De bredaste fönstren har mittpost och två tvärposter samt rundbågig överram. De smalare fönstren i torn och förstuga saknar mittpost. Rosettfönstren är samtida med samma färgsättning, de har ramar med elegant bladspröjsning i gotisk stil.