Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARKARYD MARKARYDS KYRKA 1:1 - husnr 1, MARKARYDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MARKARYDS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Markaryds kyrka är en välbevarad nyklassicistisk kyrka som i såväl sin exteriör som interiör följer Carl Gustav Blom Carlssons fastställda ritning från 1853. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett absidialt korutsprång i öster. Mitt på absiden finns en entré med stentrappa som leder in i sakristian. Ovan entrén står det skrivet ”Byggd af J. Malmberg No 7”. Söder om entrén finns en kopparklädd källarnedgång som leder ned till pannrummet där man idag har en oljepanna installerad. Tidigare fanns här ett vedeldat uppvärmningssystem med lågtrycksånga. I väster står tornet från den gamla kyrkan kvar. Detta höjdes och försågs med lanternin när den nya kyrkan uppfördes 1854. I tornet finns två klockor. Den stora klockans inskription lyder: ”År 1854 blef denna klocka till Markaryd gjuten af C A Norling i Jönköping”.

Kyrkobyggnaden är uppförd av 1,3 till 1,5 meter tjocka stenväggar. Väggarna är putsade och vitkalkade såväl exteriört som interiört. Putsen är en traditionell spritputs med slätputsade fönster- och dörromfattningar och under takfoten löper en väldekorerad takgesims. Kyrkans välvda fyrluftsfönster är högresta och rikligt spröjsade. Fönstren är inte kopplade. Bågarna är i trä och målade i en svagt bruten vit kulör. Det blåsta glasets ojämna struktur bidrar starkt till fönstrens livfulla karaktär och gör det infallande ljuset vackert skimrande. De befintliga tornfönstren är ursprungliga med smidda hakar och beslag. Kyrktaket är belagt med koppar men var ursprungligen spåntäckt. I tornet finns en liten bit av det gamla spåntaket bevarat. De små porthusen vid långhusets portaler är starkt bidragande till kyrkans exteriöra särprägel liksom tornets oktagonala lanternin. Porthusens krön pryds av två kopparinklädda klöverbladskors vilka ersattes med nya så sent som sommaren 2000. Ovan entrén på det norra porthuset står det skrivet ”Uppförd under konung Oscar II:s regering 1854”. Lanterninen är glasad med rikligt spröjsade fönster och pryds i hörnen av pilastrar. Tornet har en mjukt rundad kopparklädd huv. Utmed kyrkans södra långsida har man anlagt en handikappramp med två uppfarter. Rampen upprättades utifrån ett förslag av Martin Lindstam och leder upp till den södra porthusentrén. Den är belagd med sjöstensplattor och försedd med ett kraftigt, vitmålat järnräcke av rundjärn.

Invid södra långsidans entré står en sten rest, den s.k. Hunestenen, vilken kommit att bli något av en symbol för Markaryd. Stenen har tre inhuggna tecken, en tång, en hammare och ett kors. Stenen har, alltsedan den rapporterades till Kungl. Maj:t 1667 som socknens enda fornminne, haft en särställning i socknen och varit rikt mytomspunnen.

Sockenstugan ligger i nuläget på andra sidan den gamla häradsvägen som löper utmed kyrkans norrsida. Stugan är dock föremål för en flytt på grund av en vägomsträckning och kommer att placeras på parkeringen som är belägen öster om kyrkan. I ett av sockenstugans vindsrum har man låtit inrätta ett litet museum där man samlat en del av kyrkans äldre inventarier, bland annat finns här rester av den gamla kyrkans orgelfasad med vackra skulpturala arbeten samt sidostycken från en äldre predikstol.

Som en följd av samhället Markaryds utveckling har kyrkogården kommit att utvidgas vid ett flertal tillfällen under 1800- och 1900-talen. Den äldsta etappen som fortfarande kan skönjas skedde i samband med den nya kyrkans uppförande 1854-55. På kyrkogårdens södra och östra sida har stenmuren tagits bort och här minner den bevarade trädkransen om första etappen av kyrkogårdens utvidgning. Samtliga kvarvarande stenmurar är kallmurade. Kyrkogården är ordnad utifrån en rutnätsplan och huvudsakligen orienterad söder och öster om kyrkan. Samtliga gångar är asfalterade. Den gång som leder rakt öster ut kantas av en trädallé. I kyrkogårdens sydvästra hörn har man i anslutning till den angränsande Klocksjön anlagt en minneslund och i kyrkogårdens motsatta hörn finns ett kvarter reserverat för urnsättningar. Huvudentrén till kyrkogården är belägen på kyrkans norra sida där kyrkogården inramas av ett trästaket. I övriga väderstreck avgränsas kyrkogården av stenmurar tillkomna i modern tid. På kyrkogårdens södra del står ett gravkapell och ett pumphus vilka uppfördes på 1950-talet. Byggnaderna är murade med huggna naturstensblock. I pumphuset har man också inrättat toalett för kyrkogårdens besökare.