Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FLEN VADSBROBY 1:9 - husnr 3, VADSBRO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VADSBRO KYRKA (akt.), VADBRO KYRKA (akt.)
2006-11-10
Exteriörbeskrivning
ÖVERSIKT - Kyrkan består av ett ovanligt långt och smalt enskeppigt långhus under sadeltak med ett tresidigt kor i öster under avvalmat tak. I norr finns en korsarm under sadeltak, tillbyggd efter 1759. Korsarmen är byggd i två våningar med källare och innehåller sakristia med läktare ovanpå. Kalkstensportalerna i väster och i söder är huggna av Johan Wendelstam. Fasaderna är spritputsade ljust gula med släta omfattningar. På den södra sidan är de två gravkoren framträdande, speciellt det Ryningska. Det är åttkantigt med oputsat, rött tegel och sandstensornament. Koret efterliknar Gustaf II Adolfs gravkor på Riddarholmskyrkan. Båda gravkoren i Vadsbro har karnissvängda takhuvar klädda med kopparplåt och med öppna lanterniner och flöjlar.

TAK – Kyrkans långhus, kor och norra korsarm är täckta med rött, enkupigt tegel på vankantad lockpanel. Vid ändarna av takåsen finns lökformiga knoppar med smidda spiror och flöjlar i form av en bågskytt. Flöjlarna har årtal och initialer för donatorerna Erik Ryning i väster och Maria Elisabet Kurtzel i öster. Takfoten på långhuset är panelad och gråmålad. Gravkoren i söder är täckta av kopparplåt och avslutas också med spiror och flöjlar. Från gravkoret och västerut löper en hängränna som i väster avslutas med ett krönt drakhuvud, som finns med på Peringskiölds teckning från 1686. Denna ränna finns avbildad på antikvarie Peringskiölds teckning 1686. Materialboden i nordväst är täckt med rött enkupigt tegel. Taket är uppbyggt av kroppås och sidoåsar, vilket syns i fasaden.

FASADER – Långhusets fasader är spritputsade i ljust gul kulör med vita släta hörn och fönsteromfattningar. Ankarjärn är synliga i väster. Det Ryningska gravkorets fasader är av oputsat, rött tegel med åsstrukna fogar. Pilastrarna är utkragade. Horisontella sandstensband delar av fasaden. Sirliga omfattningar finns runt fönstren och kartuscher över och under varje fönster. Det Falkenbergska gravkorets fasader är spritputsat som långhuset. Materialboden är spritputsad i gulvit kulör ner till marken. I väster finns en nisch.

FÖNSTER – Fönstren flyttades in från fasaden 1902. De har träkarmar och bågar med segmentbågform. Varje fönster har fyra bågar av trä med smårutor i blyinfattning. Träbågarna är målade i en stark ockragul kulör. Fönstersmygarna är vita och har stickbågig avslutning. Fönsterbänkar av kalksten. I korsarmen är fönstren låga och oregelbundet placerade i två våningar och i nischer.
Fönsterbågar i gravkoren är av järn och smårutorna är blyinfattade. Karmen är av sten. I det Ryningska koret är fönsteromfattningarna huggna av sandsten och rikt ornamenterade. Ett fönster är utformat som ett blindfönster av svartmålat trä. På det Falkenbergska koret längre österut har fönstren enklare inramning av trä, som efterliknar fönstren på det Ryningska koret.

PORTALER – I väster och söder finns praktfulla, skulpturala portaler av sandsten, huggna på 1600-talet och attribuerade av G. Axel-Nilsson till bildhuggaren Johan Wendelstam. Färgrester framkom 1979 vilket tyder på tidigare bemålning. Portalen i väster flankeras av två kolonner som bär upp ett entablement och en bruten fronton. Donatorerna Erik Ryning och fru Maria Elisabeth Kurtzels vapen, initialer och årtalet 1657 framträder i mitten. Yttermått höjd 315 cm, bredd 134 cm. Liten dörr 193 x 93 cm.

Sydportalen är enklare, men är uppbyggd på liknande sätt. Portalens krön bär de Ryning-Kurtzelska vapnen och på vardera sidan symbolerna för Tron och Hoppet med korset respektive ankaret. Portalen inramas av pilastrar med änglar på. Porten har ett stocklås med en skyddande låskåpa av järn.

De båda dörrarna i portalerna är gjorda av trästommar, klädda med smidda järnplåtar, lagda horisontellt på varandra och spikade med järnspik. Järnporten i väster är rikt ornamenterad med runda upphöjningar. Datering finns med smidda årtalssiffror 1657. De var förgyllda 1896. Porten har alltid varit svartbränd/oljad. Dörringen med fästbeslag och eventuellt hela den södra porten har bedömts vara från medeltiden. Yttermått 236 cm x 107 cm.

DÖRRAR – Till sakristians källare och till korsarmsläktaren finns panelade trädörrar som är kraftigt gulmålade. Materialboden har i öster en bruntjärad, fiskbensmönstrad trädörr med överljus. Ovanför den finns en brun trälucka till vinden, liksom på den västra gaveln.

GRAVKOR – Ryningska byggt 1655.
Åttkantig tegelbyggnad indelad med två gesimser i sandsten och markerade hörn med vinkelbrutna pilastrar. Rundbågefönster med omfattningar av kvadersten av gotlandssandsten samt dekorationer som broskornament med kartuscher och änglahuvuden ovan och under fönstren. Koret avslutas med ett karnisformat tak, öppen lanternin med koppartak och flöjel.
Sockelsten putsad. På sockel finns en smidd järnlucka som ventilerar gravkammaren.

GRAVKOR – Falkenbergska byggt 1719 öster om det Ryningskan är en förenklad kopia av det koret, spritputsat med släta hörn. Tak och lanternin som det andra koret. Fönsteromfattningar närmast blyinfattade smårutor är av trä. På sockeln finns smidda järnluckor som ventilerar gravkammaren. En gravhäll ligger på marken i söder. Släkten Falkenberg bodde på gården Lagmansö.

KLOCKSTAPEL - Stapeln är av en så kallad bocktyp med fyra spiror av runda stolpar på syll med murade stenar och brädklädda stockar. Avtäckning med plåt. Stolparna är klädda med näbbspån. En trästege finns. Klockstapeln byggdes 1654 och konstruerades för tre klockor med två spånklädda huvar, vars sadeltak är korsade i rät vinkel. En spira avslutar upptill. Storklockan från 1653 göts av Gert Meijer i Stockholm. Mellanklockan göts 1654. Lillklockan 1876.