Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NYKÖPING TUNA KYRKBY 9:1 - husnr 1, TUNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TUNA KYRKA (akt.)
2010-06-03
Exteriörbeskrivning
ÖVERSIKT – Tuna kyrka består av ett långhus, ett smalare och lägre, rakt avslutat kor i öster, sakristia i norr, vapenhus i söder och ett torn i väster. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i ljust gult med dörr- och fönsteromfattningar samt blinderingar i slätputs Kyrkans sadeltak är spånklädda medan tornspiran har skivtäckning av kopparplåt.

FASADER – Kyrkans fasadputs går ned i mark och sockeln är enbart markerad genom avfärgning i en från fasadfärgen avvikande kulör, svagt rödrosa. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i ljust gult med dörr- och fönsteromfattning samt blinderingar i slätputs och sprutade med en vit grängad färg/tunnputs.

Kyrkans fasader är utsmyckade med vitputsade blinderingar i olika utföranden. Långhusets östra gavel är försedd med en latinskt korsformad blindering och korets gavel med en rund blindering. Vapenhusets gavel är utsmyckad med en rund blindering som omsluter ett grekiskt kors samt en korsbågefris.

Tornets fasader avdelas av två släta, horisontella lister. Upptill avslutas tornets fasader av en utkragad taklist.

FÖNSTER – Långhuset har fyra fönsteröppningar, två i söder och två i norr, och koret har två fönsteröppningar, en i söder och en i öster. Sakristian har kvadratiska fönsteröppningar i norr och öster. Tornet har en rund fönsteröppning i väster.

I långhusets och korets fönster sitter masverksfönster av svartmålat gjutjärn. I bågarna sitter olikfärgat fönsterglas. Även tornet har en fönsterbåge av svartmålat gjutjärn. Solbänkarna är avtäckta med svartmålad plåt.

I sakristians enluftsfönster sitter kopplade fönsterbågar. Karmar och bågar är av trä. Fönstren är försedda med fönsterluckor. Snickerierna är svartmålade. Fönsterblecken är utförda i kopparplåt.

PORTALER OCH INGÅNGAR – Huvudingången är placerad i vapenhusets södra fasad. Ingången är placerad i en stickbågig dörröppning. I öppningen sitter en inåtgående port. Dörrbladet består av fem breda plankor som hålls samman av två tvärslår. Dörren är upphängd på bandgångjärn. Dörrbladet är på utsidan klätt med profilerad panel i fiskbensmönster. Porten är brunmålad. Till ingången leder en trappa och ramp i grå granit och räcken i svartmålat järn.

Ingången i tornets västra fasad är placerad i en murad, putsad portal som är utförd i nygotisk stil. Portalen är avtäckt med kopparplåt och kröns av ett kors i samma material. I öppningen sitter en utåtgående parport. Dörrbladen består av ramverk och släta fyllningar. Porten är brunmålad på utsidan, plåtklädd och gråmålad på insidan.

ÖVRIGA ÖPPNINGAR – Tornet har rundbågiga ljudöppningar i söder, väster och norr. I öppningarna sitter tjärade brädluckor. I korets östra fasad finns en rundbågig ljusöppning in till kyrkans vind. Ljusöppningen täcks av ett nät.

TAKLAG OCH YTTERTAK – Kyrkans långhus, kor, vapenhus och sakristia täcks av sadeltak. Torhuven har en åttasidig spira med skivtäckning av kopparplåt. Spiran kröns av ett gjutjärnskors.

Sadeltaken är klädda med mönsterlagt spån. På långhusets och korets tak är spånen lagda som mötande trianglar med näbbspån och spån med rak avslutning nedtill. På vapenhuset och sakristian har spånen spetsig avslutning nedtill undantaget var fjärde rad där spånen har rak avslutning nedtill. Långhusets östra gavel kröns av en dekorativ smidesspira som är försedd med en flöjel med årtalet 1693.

Vapenhuset, koret och sakristian har svartmålad nockplåt och tjärade vindskivor.
Takfallen är försedda med hängrännor och stuprör av kopparplåt. Vapenhusets och sakristians stuprör är placerade i de inre hörnen mot kor och långhus.