Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HJO KAPLANEN 7 - husnr 1, HJO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HJO KYRKA (akt.)
2004-02-27
Exteriörbeskrivning
HJO KYRKA - Den gustavianska kyrkan från 1799 är orienterad mot öster. Långhuset har ett rundat kor i öster som svarar mot ett rundat vapenhus i väster. Placeringen av torn i söder och sakristia i norr längs en mittaxel ger kyrkan drag av en korskyrka. Sakristian är lägre än långhuset och har liksom tornet en kvadratisk plan.
FASAD - Sockeln är utkragande, spritputsad och tjärad. Väggarna är slätputsade och försedda med en gräddvit kalkfärg. Torn och långhus har mot söder hörnkedjor av kalkstenskvadrar. Tornet avdelas i höjd med långhusets takfot och nock medelst två kraftiga bjälklag täckta av svart plåt. Det övre är något nättare och pryds av ett tandsnitt. Mellan bjälklagen är en inmurad rektangulär röd kalkstensplatta som omnämner att kyrkan helgades Gud år 1799. Strax ovanför det övre bjälklaget smalnar tornet av något. Åt varje väderstreck är en hög rektangulär ljudglugg som kröns av ett litet bjälklag uppburet av kalkstensvoluter. I gluggarna sitter svartmålade träjalusier från 1900. Mellan gluggarna och takfoten är urtavlor.
PORTAR - Sydporten utgörs av en rak pardörr från 1900 som sitter i en likadant formad smyg. Porten är klädd med kopparplåt som smyckas av parallellt korsande beslag. Över dörren är ett rundbågigt fönster med fyra lufter som har nio rutor var. Solbänken är av koppartäckt kalksten. Port och fönster sitter i en gemensam rundbågig smyg med omfattning i form av hörnkedjor av kalkstenskvadrar. Västportalen utgörs av en rak pardörr från 1900 i en korgbågig smyg. Port och överstycke är klätt i kopparplåt med samma beslag som sydportens. I sakristians nordvägg är en 1937 upptagen rak port i en likadant formad smyg. Porten är klädd med kopparplåt i samma utförande som övriga portar. Den har överljus från ett liggande fönster med råglas inom samma smyg. På insidan är dörren försedd med fyra speglar som är bemålad i enlighet med övriga enkla dörrar i interiören.
FÖNSTER - De rundbågiga fönstren sitter i grunda smygar med samma form. De har korspost och sex lufter med 12 rutor vardera. Lunetterna har fem rutor vardera. Glasen är handblåsta och inramas av rödbrunt målade träspröjs. Solbänkarna är av kalkstenshällar som täckts med kopparplåt. Över syd- och västportal är mindre rundbågiga fönster med fyra lufter med nio rutor i varje. Sakristian har ett rektangulärt fönster i västväggen och ett i östväggen. Ytterfönstren har fyra lufter med sex, respektive fyra handblåsta rutor vardera, innefattade i blyspröjs.
TAK - Långhuset täcks av ett flackt sadeltak som är valmat över rundningarna i öst och väst. Takbeklädnaden är falsad kopparplåt med förskjutna falsar. Takfoten är profilerad och slätputsad. Det fyrsidiga torntaket utgörs av en karnisformad huv som bär upp en avsmalnande kompakt lanternin som kröns av en spetsig spira med ett förgyllt strålkors på kula. I huvens och spirans alla sidor är små runda fönsterkupor. Lanterninen har i alla sidor rektangulära pardörrar med glasade överstycken och två diagonalt korsande spröjs. Framför dessa är rundade och bukiga smidesbalkonger. Takbeklädnaden är som långhusets. Takfoten är slätputsad och profilerad med voluter som inramar spetsbågar. Sakristian täcks av ett flackt valmat sadeltak klätt med samma kopparplåt som långhuset. En hög skorsten är likaså klädd med kopparplåt. Häng- och stuprännor är också av kopparplåt.