Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LERUM LERUM 22:1 - husnr 1, LERUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LERUMS KYRKA (akt.)
2005-05-23
Exteriörbeskrivning
LERUMS KYRKA är en vitputsad korskyrka i sten med vapenhus i väster, smalare och rakt avslutat kor (tillika gravkor) i öster samt sakristia vidbyggd norr om koret. Korsarmarnas gavlar är genombrutna av stora rundbågiga fönster med bågar av metall, övriga fönster har bågar av trä. Över långhuset och korsarmarna ett korstak med takryttare på mitten med lökkupol och spira. Vapenhuset täcks av ett sadeltak, koret av ett tälttak med lökkupol på toppen och sakristian av ett valmat sadeltak. Samtliga takfall är belagda med skiffer medan takryttarna är klädda i koppar. Ingång via panelklädda portar åt samtliga fyra väderstreck. Alla portar utom den åt väster har omfattningar av sandsten, liksom korsarmarnas fönster.

FASAD - Spritputsade vita fasader med slätputsade omfattningar kring fönstren. Sockel saknas på långhus, kor och vapenhus. Sakristian och korsarmarna har huggna naturstenssocklar. På långhusets västra del finns åt söder ett antal bokstäver i svartmålat smide med svårtläst budskap. På norrsidan står ANNO 1681 att läsa. Fönstren åt söder och norr på korsarmarna har partiella, tandliknande omfattningar av sandsten. Portarna åt norr, söder och öster har också omfattningar i sandsten. Texttavla i sandsten över portarna åt väster, norr och söder.

FÖNSTER - De båda korsarmarna har rundbågiga fönster med korspost och bågar av metall åt norr och söder. Korsposterna ser ut att vara tillverkade av kalk- eller sandsten, alternativt gjutna i betong. Fönstren är här placerade i grupper om tre med ett större fönster i mitten. I långhusets västra del sitter ett rundbågigt fönster med spröjs och båge av trä åt norr och söder. Vapenhuset har två tätt placerade rundbågiga fönster åt söder, belägna i samma öppning. Bågarna är av metall med mitt- och tvärpost i målad kalk- eller sandsten alternativt betong. Sakristian har två kvadratiska fönster med mittpost, spröjs och båge i trä, ett åt öster och ett åt norr. I koret finns åt söder ett rundbågigt fönster med träspröjs. Rakt över detta sitter ett kvadratiskt spröjsat fönster i en kopparklädd takkupa med tresidigt överstycke och förgylld kula på toppen. I sidorummet i kyrkans sydöstra hörn finns två rektangulära fönster med träspröjs vettande åt öster. Samtliga fönster har solbänkar av kalksten och brunmålade snickerier.

PORT - Kyrkan har fyra portar, en åt varje väderstreck. Dörren i vapenhuset åt väster har rundbågigt överstycke, dörring, snedställd panel i lackad ek och försilvrade nitar nedtill. Dörren åt norr är en dubbeldörr med rakt överstycke och rombiskt lagd panel i lackad ek. Dörring samt trycke med vinge. Nitar i metall nedtill. Dörren sitter i en rundbågig öppning med rundat överljusfönster i överkanten. Fönsterglaset sitter bakom ett silvermålat galler med dekor av slingor i metall. Två trappsteg av kalksten. Porten åt öster är en enkeldörr med rakt överstycke och snedställd lackad panel i ek. Upptill ett överljusfönster med stickbågig form. Tre trappsteg av kalksten. Södra porten är en dubbel spegeldörr med rakt överstycke och lackad ekpanel i nyrokokostil, placerad i en djup, rundbågig sandstenssmyg. I de övre speglarna syns grönt glas. Silvermålade beslag och trycken. Två breda räfflade trappsteg i kalksten. Över dörren en textplatta som flankeras av skulpterade änglar i sandsten. En bänk i kalksten på var sida om dörren.

TAK - Korstak över långhus och korsarmar, sadeltak över vapenhuset, valmat sadeltak över sakristian och koret har ett tälttak med lökkupol på toppen. Rakt över korsmitten en takryttare med lökkupol och spira samt kors på kula på toppen. Samtliga takfall är klädda i skiffer medan takvinklar och takryttare är belagda med koppar. Ett takfall över ett sidorum söder om koret är också klätt i koppar. Skiffret och mittryttaren över korsmitten härstammar från renoveringen år 1899-1900, medan lökkupolen över koret är av äldre datum. På korets sydsida finns en takkupa med tresidigt överstycke klätt i koppar och med förgylld kula på toppen. Flöjel över vapenhuset med årtalet 1799 samt över koret med årtalet 1672.