Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS BÄLINGE 1:6 - husnr 1, BÄLINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BÄLINGE KYRKA (akt.)
2005-03-03
Exteriörbeskrivning
BÄLINGE KYRKA - Salkyrkan består av ett långhus från 1200-talet med fullbrett, rakt avslutat kor i öster, tillkommet 1519 eller 1685. Öster om koret finns en sakristia från 1699. Väster om långhuset är ett utkragande vindfång eller litet vapenhus från omkring 1700. Långhusgaveln kröns av ett fyrkantigt gaveltorn från samma tid.
FASAD - Kyrkan vilar på en oregelbunden sockel av granitblock. Det likaså oregelbundna murverket av granit är försett med KC-puts med olika storlek på ballasten. Sannolikt finns även äldre putslager. Avfärgningen är gjord med vit kalkfärg. Långhusets och korets gavelrösten är timrade och klädda med vit träpanel. Långhusröstet har äldre lockpanel, gaveltornet yngre och korröstet äldre locklistpanel. I varje sida av tornet är två sentida, svarta brädluckor med raka krön och äldre smidesgångjärn. Västporten sitter i en smyg med rundbågigt krön inom vilket är ett slätputsat tympanon.
FÖNSTER - De rundbågiga fönstren på långsidorna har korspost och fyra lufter. På den södra sidan är de från 1800-talet med karmar, bågar och spröjs av vitt trä. De båda nedre lufterna har tio rutor var och de övre fyra. Glasen är sentida. Norra sidans fönster har lufter från sent 1600-tal med karmar och bågar av vitt trä samt spröjs av bly och stormjärn. De handblåsta glasen är ursprungliga. Några lufter har hörnbeslag och har varit öppningsbara. Fönstrens smygar har rundbågskrön och sluttande, putsade solbänkar. I långhusgaveln sitter två små lunetter med enkla lufter från 1800-talet. Dessa har fyra rutor i spröjs och bågar av vitt trä. De är avtäckta med plåt. De ursprungliga bågarna med blyspröjs förvaras på vinden. I korgaveln sitter ovan sakristian en större lunett med enkel luft från 1800-talet och sju rutor i båge och spröjs av vitt trä. Även detta fönsters originalluft förvaras på vinden. I sakristians östra vägg sitter två kvadratiska fönster med mittpost och två lufter från 1800-talet. Dessa har sex rutor var. Karmar, bågar och spröjs är av vitt trä. Fönsterblecken är av vit plåt.
PORT - Västporten utgörs av en rak pardörr från omkring 1700 med grå, profilerad fiskbenspanel och ursprungligt lås med vred. Framför porten ligger en granithäll. Sakristians port är placerad i söder. Den är från 1947 och har rak form samt stående grå slätspont med nitar. Framför porten är en låg betongtrappa klädd med granitplattor.
TAK - Långhus och kor bär ett gemensamt brant sadeltak med täckning av enkupigt lertegel. Sakristians flacka tak är brutet och har samma täckning. Vindskivorna är av vitt trä. Gaveltornet bär ett åttkantigt torntak med täckning av sågade spån, de nedre med sågtand. På krönet sitter en ursprunglig smidesspira med Karl XII:s monogram, krona och flöjel. Det grunda vapenhuset bär ett välvt tak med sentida täckning av svart plåt. Vindskivan är klädd med vit plåt av samma datum.