Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIDAHOLM VÄTTAK 8:1 - husnr 1, VÄTTAKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄTTAKS KYRKA (akt.)
2004-09-13
Exteriörbeskrivning
VÄTTAKS KYRKA - Den timrade kyrkan har planen av ett latinskt kors med tresidigt avslutat kor i öster och vapenhus i väster. Över korsmitten är ett satt torn med sluten fyrsidig lanternin. Från att kyrkan vid uppförandet 1718 haft grekisk korsplan ändrades denna vid 1700-talets mitt genom en tillbyggnad av långhuset västerut, vid vilket tillfälle även vapenhuset tillkom.
FASAD - Kyrkan vilar på en slätputsad sockel av gråsten. Väggarnas liggtimmer är utåt klätt med en vit locklistpanel med vattenbräda. Även tornets och dess lanternins väggar är klädda med vit locklistpanel.
FÖNSTER - Alla fönster har bågar och spröjs av ljust grönmålat trä från 1800-talets början med handblåsta glasrutor. Långhuset och korets rektangulära fönster har korspost med fyra öppningsbara lufter, som har hörnbeslag. I de övre lufterna är fyra rutor och i de nedre sex. Koravslutningens smala rektangulära fönster har två lufter med samma rutindelning som ovan. Vapenhuset har i söder ett kvadratiskt fönster med enkel luft, i vilken är nio rutor.
PORT - Den ursprungliga raka västporten är på utsidan klädd med en sentida stående fasspontpanel med rödbrun bemålning. Dörringen är dock ursprunglig. Framför porten är en sentida kalkstenstrappa. Den likaså raka sydporten från 1800-talet är utvändigt klädd med en sentida liggande panel i samma färg. Låset är sentida liksom kalkstenstrappan framför.
TAK - Långhus och kor bär ett valmat korstak, medan vapenhuset bär ett valmat flackt sadeltak. Centraltornet har ett fyrsidigt trubbigt torntak i två fall med sluten lanternin mellan. Det kröns av ett kopparklätt kors. Alla takfall täcks av kluven och tjärad spån, vilken är sågtandad i takskäggets ände. Hängrännor saknas, utom över portarna.