Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIDAHOLM VARV 17:1 - husnr 1, VARVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VARVS KYRKA (akt.)
2004-09-27
Exteriörbeskrivning
VARVS KYRKA - Den nyklassicistiska salkyrkan uppfördes i sin helhet 1861. Den består av långhus med fullbrett kor i öster och polygonal absid som ursprungligen tjänade som sakristia samt i väster ett torn.
FASAD - Kyrkan vilar på en utkragande spritputsad grå sockel. Fasaden är spritputsad och vitkalkad. Hörnen och omfattningarna kring öppningarna är slätputsade, liksom gesimsen på långhus och absid samt tornets avslutande trepassfris. Tornets klockvåning har i varje sida två kopplade rundbågade ljudgluggar i en gemensam rundbåge med ritsad rundel i svickeln. I varje glugg är en sannolikt ursprunglig rundbågslucka av bruna bräder. I tornets fasad är några ankarslutar och på nordsidan är en nött gravhäll från 1600-talet fastgjord med järnklamrar. Långhuset och koret har tempelgavlar.
FÖNSTER - Alla fönstren härrör från 1983 och har öppningsbara tvåglaslufter om inget annat anges. Karmar, bågar och spröjs är av brunt trä. Smygarna följer fönstrens form och har fönsterbleck av kopparplåt. De rundbågade långhusfönstren har T-post med tre lufter. De två nedre lufterna har åtta rutor var. Lunettens spröjsning bildar två spetsbågar med fem rutor. Västportens överljus utgörs av en lunett med enkel äldre luft och spröjsning som bildar en rundel med kors, flankerad av trepass. I tornets södra vägg är i bottenvåningen och i tredje våningens västra vägg ett litet rundbågsfönster med enkel äldre luft och tre rutor med handblåsta glas. I korgaveln är ett triangulärt fönster med enkel äldre luft och fyra rutor.
PORT - Västporten utgörs av en rak pardörr från 1901med brun fjällpanel. Porten sitter i en smyg med rundbågat krön och överljus. På nordsidan av absiden är en ursprunglig rak port med klädsel av brun liggande profilerad panel. Framför den förra är en kalkstenshäll och framför den senare en kalkstenstrappa.
TAK - Långhus och kor bär ett gemensamt flackt sadeltak med täckning av glaserat flacktegel från Fröjereds tegelbruk. Tornet bär ett flackt fyrsidigt torntak som kröns av ett kors på kula, klätt med kopparplåt. Absiden bär ett halvt pyramidtak. Dessa båda täcks av falsad plåt i småplåtsformat, målat med järnoxid. Alla takfötter utgörs av vita rundstavar av trä. Alla takfall har stuprör av vit plåt.