Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD TIDAVAD 24:1 - husnr 2, TIDAVADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TIDAVADS KYRKA (akt.)
2004-09-30
Exteriörbeskrivning
TIDAVADS KYRKA - Tidavads kyrka består av ett rektangulärt långhus, fullbrett och lika högt, tresidigt avslutat kor i öster, ett lägre och smalare vapenhus i väster och sakristia norr om koret.
FASAD -Fasaderna är spritputsade med slätputsade dörr- och fönsteromfattningar. Under takfoten finns en grå trätaklist I västra delen av sydfasaden framträder en rundbågad, igenmurad port . Portalens övre valvbåge är oputsad och dess nedre del är slätputsad.
I östra korgaveln är en oputsad kalksten med slätputsade omfattningar. Kalkstenen har bland annat följande inhuggna inskription:
"...Tidawad sockns nytta ähr Tidawads kyrkas främsta delar utwdgad och förstorad medels Guds wälsignelse och socknemennens berömliga arbetande Probst och Pastor L Kyllens sorgfällighet och styrelse åhr 1728 Gudi allena ährona".
I korets nordöstra fasad har inmurats en vigvattenskål.
En "sockel" i liv med fasaden är putsad, borstad och gråmålad. Under sockeln finns enstaka utstickande naturstenar, troligen granit. Sakristian har en oputsad granitsockel, upptill skrånande. Mellan långhusets östfönster och korets sydöstfönster är en ristad, lodrät linje som markerar 1728 års tillbyggnad.
Vapenhuset är uppfört av grågrön locklistpanel med något bredare sockel av granitblock. Vapenhusets gavelröste i väster är istället klätt med liggande panel, så kallad fjällpanel. Söder om porten till sakristan finns en lykta.
PORT - Huvudentrén är belägen i vapenhusets sydfasad. Den utgörs av en omålad, troligen lackad pardörr med metallhandtag från 1953. Dörren är klädd med vertikal pärlspont. Bräderna är något osymmetriskt osågade för att ge ett antikt intryck. Framför porten ligger en granitsten. En port i sakristans västra fasad utgörs av en rödbrun enkeldörr med rombmönstrad fyllning och metallhandtag. Dörren, troligen från 1927, är placerad i liv med fasaden. Framför ligger en kalksten.
FÖNSTER - Långhuset har på varje långsida två gråmålade, rundbågiga fönster med korspost och slätputsade omfattningar, troligen från 1927. Fönstren indelas genom blyspröjs i smårutor (åtta stycken i vardera nedtill och fyra stycken upptill) med färgat antikglas. Fönstren är placerade i rundbågiga nischer med lutande solbänkar av kalksten. Ett likadant fönster finns i korets nordöstra respektive sydöstra fasad. I sakristians östra fasad finns ett litet, äldre, rektangulärt fönster , indelat i sex rutor. Vapenhuset har mot väster ett rektangulärt fönster med smal korspost samt smårutor med blyspröjs och antikglas.
TAK - Långhuset har ett sadeltak, valmat över koret. Taket täcks av svart plåt. ...gavelspetsen kröns av en flöjel med den utsågade inskription "Anno 172.. (?)". Vapenhuset har sadeltak med svart plåt. Sakristans sadeltak är täckt med enkupigt lertegel. Hängrännor och stuprör är av plåt.