Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD LÅSTAD 19:1 - husnr 1, LÅSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LÅSTADS KYRKA (akt.)
2004-09-29
Exteriörbeskrivning
LÅSTADS KYRKA - Låstads kyrka har ett kort, rektangulärt långhus, fullbrett och lika högt, tresidigt avslutat kor i öster, sakristia norr om koret och i västra partiet ett litet trätorn med åttasidig lanternin, ridande på långhuset.
FASAD - Fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar. I södra korväggen är, i fönsterhöjd, en inmurad rektangulär medeltida gravsten av kalksten. I denna har inhuggits årtalet "1733". I västfasaden finns några ankarslut. Sockel saknas. I den äldsta, västra delen, finns en del utstickande naturstenar i grunden. Över västporten sitter en lykta. I sydfasaden, under det västligaste fönstret, är en igensatt port markerad genom två lodräta ristningar. Mellan de två västligaste fönstren är i sydfasaden en annan ristad markering efter ett högt placerat, litet rudbågigt fönster. Mellan såväl nordsidans som sydsidans två västligaste fönster är slutligen en ristad, lodrät linje, som märker ut den ursprungliga kyrkans avgränsning i öster.
Såväl tornet som lanterninen är av vitmålat trä. Ca en meter av tornets nedersta del utgörs av lockpanel. I övrigt består fasaderna av blinderingar i med arkadbågar, uppburna av pilastrar. Ljudgluggarna omges av arkadbågar i relief. Lanterninen är åttasidig med en båge på varje sida, dock betydligt bredare i norr, söder, öster och väster.
PORT - Huvudingången i väster utgörs av en brunmålad, rektangulär pardörr med fiskbensmönstrad fyllning.Den är placerad i en rektangulär nisch med slätputsad omfattning. Framför porten är en trappa med tre steg, vilplan och en handledare vid varje sida. Sakristian har mot väster en rektangulär, brunmålad spegeldörr med slätputsad omfattning och en trappsten framför.
FÖNSTER - Kyrkan har på varje långsida tre små rundbågiga och brunmålade fönster, troligen 1800-tal. Fönstren har korspost och är placerade i rundbågiga nischer med solbänkar av kalksten och slätputsade omfattningar. De nedre lufterna indelas i vardera åtta rutor och de övre i vardera fyra rutor. I västra gaveln är, på läktarvåning, ett runt fönster med korspost samt rosettspröjsning. Det brunmålade fönstret sitter i en djup, rund nisch och har slätputsad omfattning. I sakristians östfasad finns även ett rektangulärt fönster med sex rutor, i liv med fasaden. Tornet har i väster, söder och norr en rundbågig ljudglugg med dubbla, brunmålade jalusiluckor. I öster är enbetydligt lägre lucka med en enkel, slät och brunmålad lucka.
TAK - Kyrkorummet täcks av ett sadeltak med kopparplåt, valmat över koret. Även sakristian har ett valmat sadeltak. Väster om tornet är ett grunt, valmat takfall. På östra gavelspetsen sitter en järnspira med flöjel, försedd med årtalet 1858. Tornet täcks av en karnisformad huv och den smala lanterninen av ett likaså svängt torntak, båda med kopparplåt. Lanterninen kröns av en kula med kors av koppar. Stuprör och hängrännor är av kopparplåt. Före 1963 var taken spåntäckta.