Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD EKBY 16:1 - husnr 1, EKBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EKBY KYRKA (akt.)
2004-09-29
Exteriörbeskrivning
EKBY KYRKA - Ekby kyrka utgörs av ett stort långhus, fullbrett och lika högt, tresidigt avslutat kor i öster, polygonal absid norr om koret och ett smalare, kraftigt torn i väster.
FASAD - Kyrkan är spritputsad med slätputsade omfattningar och hörnlisener. Under takfoten är en profilerad taklist. Tornets fasader avslutas upptill av en spetsvinklad fronton på varje sida. Strax över läktarnivå trappas tornet av och blir något smalare. Den grunda hylla som bildas vid avtrappningen täcks av ett plåttak. Mellan kor och absid är en uppskjutande, tresidig gavel. Sockeln är spritputsad och gråmålad med ristad kvaderindelning. I sockeln finns ventiler med galler. Över sakristians port hänger en lykta. Öster om sakristian ligger en övervuxen, rektangulär stenhäll, möjligen en gravhäll. Öster om absiden finns en liggande gravhäll över Anders Röding, 1814-74.
PORT - Kyrkan har en entré i väster och en i söder. Västporten utgörs av en rektangulär pardörr av ek med metallhandtag, omgiven av en spetsbågad och profilerad nisch med ett ljusinsläpp över. Nischen är placerad i ett ca 30 cm utkragat vindfång med smalt plåttak. I dess gavelröste är en opusad kalksten med guldinskription: "Under Konung Gustav IV´s regering är detta torn utfört och kyrkan utvidgad år 1804. Påbyggt och försett med spira 1873".
Framför västportalen är en trappa av tre granitsteg och viloplan. Entrén i söder utgörs av en svart pardörr med C-formade järnbeslag i en spetsbågig, profilerad nisch. Nischen är placerad i ett likadant vindfång med plåttak. I västportalens övre del är inmurat en oputsad kalksten med guldinskription angående 1902 års omfattande förändringar/nybyggnad. Sakristians port är belägen i väster och utgörs av en rektangulär, träfärgad enkeldörr med fyra speglar samt metallhandtag. En stentrappa med tre steg, handledare mot norr och viloplan leder till porten.
En trappa med tre steg av granit leder upp till portalen.
FÖNSTER - Långhuset har i söder respektive norr fyra svagt spetsbågade fönster med svartmålade gjutjärnsbågar och slätputsade omfattningar. De är placerade i grunda, svagt spetsbågiga nischer med starkt lutande solbänkar av kalksten. Långhuset har även i västgaveln ett runt, svartmålat, högt placerat fönster på varje sida av tornet. I sakristians östfasad är ett rektangulärt fönster.
I tornets västfasad finns på tredje våning ett runt, svartmålat fönster med stjärnformad spröjsning och slätputsade omfattningar. I varje väderstreck är en dubbelvälvd, närmast rundbågig ljudglugg med profilerad mittpilaster. Gluggarna täcks av bruna jalusiluckor och omges av slätputsade omfattningar.
TAK - Långhuset har ett plåttäckt sadeltak, valmat över koret i öster. Långhusets respektive takfall har fyra små, triangulära takfönster. Korets östra gavelspets kröns av en järnspira. Absiden, öster om koret, har ett valmat sadeltak med plåttäckning. Den lilla, trekantiga gaveln mellan kor och absid har ett grunt plåttak och på gavelspetsen en plåtskorsten. Sakristian täcks av ett valmat sadeltak med plåt och kröns av en mindre järnplåtspira. Tornet har plåttäckt torntak och på varje sida ett litet, spetsvinklat takfönster. Taket kröns av ett plåtkors med korsarmarna avslutade genom klot. Stuprör och hängrännor är av plåt.