Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARA KYRKAN 1 - husnr 1, VARA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VARA KYRKA (akt.)
2004-04-23
Exteriörbeskrivning
VARA KYRKA - Den nygotiska kyrkan från 1902 är ritad av F A Wahlström. Kyrkan utgörs av ett långhus med smalare femsidigt kor i väster samt torn i öster. På långsidorna är mittportaler med vindfång. I vinklarna mellan långhus och kor är femsidiga låga utbyggnader, varav den södra rymmer sakristia och den norra skrudkammare (ursprungligen kyrkoarkiv).
FASAD - Sockeln utgörs av huggen skråkantad granit. Väggarna är slätputsade och över hela kyrkan försedda med kvaderritsning. Alla öppningar har omfattade krön och alla ytor är vitkalkade. Tornets spetsbågade ljudgluggar sitter i par och har mörka träjalusier. Tornväggarna avslutas med ett brant röste på varje sida med urtavlor från 1929. I vindfångens rösten är trepassblinderingar. På deras sidor är upptill volutformade utkragningar, liksom på tornets vimperg.
FÖNSTER - Alla fönster har ursprungliga grönmålade bågar och spröjs av gjutjärn med enkel luft och smygar med kopparklädda solbänkar. Flera rutor är blåsta. Alla smygar följer fönstrens form. De spetsbågade långhusfönstren har spröjs som bildar fyra spetsbågar och tre rundlar, vilka i sig är indelade i mindre rutor. Mittportarnas överljus har samma utformning, fast färre antal rutor. I långhusets östgavel är två läktarfönster, samt i tornets bottenvåning två fönster som alla är spetsbågade och har en spröjsning som bildar två spetsbågar och en rundel, varav bågarna har ett antal mindre rutor. De spetsbågade korfönstren från 1933 har en enklare spröjsning med två spetsbågar och rundel. I korets sockel är på sidorna liggande källarfönster från 1931. Sakristian, skrudkammaren och tornets mellanvåningar har spetsbågade fönster med två spetsbågar och nio rutor. I tornets övre mellanvåning är även ett rosettfönster i öster.
PORT - Alla huvudportar utgörs av ursprungliga raka pardörrar med stående brunmålad panel och slingformade gångjärnsband i smide. Handtagen och låsen är ursprungliga och har blomsterdekor. Östportalen sitter i en spetsig vimperg med krönande smidesblommor. I röstet är en trepassblindering. Porten sitter i en spetsbågad smyg med fyra språng. Tympanon utgörs av en spetsbågad porfyrhäll med slipad inskription om byggnadsåret. Upp till porten är en i smygen placerad granittrappa med smidesräcken i väggen. Mittportarna sitter i spetsbågade smygar med tre språng och har överljus. Sydporten har en granittrappa, medan nordporten har en betongtrappa med rullstolsramp åt väster, samt smidesräcke. Sistnämnda tillkom 1978. I korets västvägg är i sockeln en rak källardörr från 1931 med stående brunmålad panel.
TAK - Långhuset har ett brant sadeltak med fyra spetsiga kupor på varje sida. Dessa har spetsbågade fönster med enkel luft och kröns av smidesvoluter. Över vindfången är smidda blomknippen. Korets lägre sadeltak är lika spetsigt och valmat över den tresidiga avslutningen. På nocken är smidesvoluter. Sakristia och skrudkammare bär pyramidtak med krönande kopparkulor. Alla nämnda takfall täcks av skiffer. Takfötterna är slätputsade hålkäl. Torntaket utgörs av ett diskret korstak som övergår i en reslig åttasidig spira i vars topp är ett smideskors med krabbor. På röstena är kopparkulor. Torntaket är klätt med koppar i storplåtsformat. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt.