Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE OVA KYRKA 3:1 - husnr 1, OVA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

OVA KYRKA (akt.)
2003-07-22
Exteriörbeskrivning
OVA KYRKA - Kyrkan består av långhus med fullbrett, lika högt, tresidigt avslutat kor i öster, lägre och smalare vapenhus i väster, lägre och smalare sakristia norr om koret samt ett lågt fyrsidigt trätorn ridande på långhusets västparti. Kor, sakristia och torn uppfördes under 1700-talet och nuvarande vapenhus 1913. En källare under sakristian grävdes troligen 1938. Kyrkan präglas av förändringar under främst 1700-talet.
FASAD - Kyrkan av grovt tuktad sandsten är spritputsad och målad i rosa.
Långhus, kor och sakristia har "sockel" av oputsade sandstensblock. Vapenhuset har hög, skråkantad sockel av naturstensblock. På långhusets sydsida finns en igensatt port, som markerar ett vapenhus som revs på 1700-talet. Den består av en nisch med övre delen av oputsad sandsten. Väster om den igensatta porten finns ett solur av kalksten, märkt 1780. På sydfasaden finns, väster om det östra fönstret en oputsad, vitmålad, vertikal linje som troligen markerar kyrkans tillbyggnad. Öster om skarven blir sockeln något lägre. I koret finns ett ankarslut i varje hörn.
Tornet är klätt med rödmålad lockpanel och den åttasidiga lanterninen med vitmålad, slät panel. På varje sida har lanterninen ett svart, segmentbågat blindfönster.
Utmed långhusets nordfasad har rests en stor gravhäll, två mindre porträttgravhällar, ett gravstensfragment med ett inhugget änglahuvud och en stavkorshäll. Över västporten sitter en lykta under taket.
PORT - Huvudingången är belägen i vapenhusets västfasad. Den utgörs av en rektangulär, brun fiskbensmönstrad dörr, placerad i en grund rektangulär nisch. Porten har ett växtornerat horisontellt metallhandtag samt nyckelskylt med den inpressade inskriptionen "1913". Framför porten ligger en kalksten. I den östra delen av sydfasad, kordelen, är en segmentbågad port, troligen 1700-tal. Den ljusgröna dörren är fiskbensmönstrad och försedd med smidd, trekantig dragring samt en spiralvriden dragbygel av smide. Den är placerad i en grund, segmentbågad nisch och framför är en stentrappa med två steg.
Nordöst om sakristian finns på marken en horisontell källarnedgång i form av två större, nyare plåtluckor samt en mindre. Källaren byggdes troligen 1938.
FÖNSTER - Långhuset har i söder respektive norr två höga rundbågiga fönster. De grönmålade fönstren har korspost samt uppdelas i små romber genom blyspröjs. De är placerade i grunda rundbågiga nischer med fönsterbleck av grön plåt. Koret har i sydöst och nordöst vardera ett fönster med samma utformning. I västra delen av sydfasaden (över en igensatt port) respektive nordfasaden finns ett högt placerat litet rektangulärt fönster. Det indelas genom blyspröjs i romber och är placerat i en grund nisch med fönsterbleck av grön plåt.
I vapenhuset finns i norr respektive söder ett grönt, rektangulärt fönster med fönsterbleck av grön plåt. Fönstren uppdelas i romber genom blyspröjs med grönt glas. De är placerade i grunda, rektangulära nischer. Sakristian har mot norr ett likadant fönster som i vapenhuset. Spröjsningen har förutom gröna mittromber en glasram av mörkare grönt glas.
Tornet har på varje sida en segmentbågad ljudglugg med svarta tornluckor av trä i söder, öster, väster och röda jalusiluckor i norr.
TAK - Långhuset har brant sadeltak, valmat över koret. Taket täcks med enkupigt lertegel. Vindskivorna är svarta. Sakristian har sadeltak med enkupigt lertagel. Det lilla trätornet täcks av en huv med träspån och över huven en vit, låg, åttasidig trälanternin. Lanterninen har i sin tur ett flackt torntak/kägeltak med träspån. Det har uppdraget mittparti, krönt av en järnflöjel. Vapenhuset har valmat sadeltak med enkupigt lertegel. Stuprör och hängrännor är av plåt.