Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE MEDELPLANA 15:1 - husnr 1, MEDELPLANA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MEDELPLANA KYRKA (akt.)
2003-06-24
Exteriörbeskrivning
MEDELPLANA KYRKA - Kyrkan består av ett nord - sydligt orienterat, rektangulärt långhus - kor, lägre och smalare tresidigt avslutad sakristia i norr och ett fristående torn mitt för västfasaden. Under sakristian finns en källare. Den stora kyrkan, med två utbyggda portaler, representerar det tidiga 1800-talet. Tornöverbyggnaden och den oputsade fasaden är dock ett resultat av en renovering 1904.
FASAD -Kyrkan är byggd av tuktade kalkstenar med hörnkedjor av kvaderstenar. Fasaden var putsad till 1904. Tornet är byggt av gråsten. Över sydporten är ett runt, putsat, brunt blindfönster. Den låga, sockeln i långhuset är skråkantad. Under takfoten är en fint huggen, profilerad list. Sakristians sockel är betydligt högre än långhusets. Tornet saknar sockel mot norr. I tornfasaderna finns på varje sida två runda metallplattor mellan tredje och fjärde våningen.
PORT - Huvudingången är belägen i söder. Den består av en rektangulär pardörr, klädd med bruna vertikala bräder med vegetativt dekorerade smidesbeslag. Dörren sitter i en rundbågig nisch med omfattning av röda kvaderstenar. Tympanonfältet innehåller en oputsad sten med inhuggen inskription: " Medelplana kyrka ombyggdes 1823 reparerades och försågs med sakristia portaler nytt innanrede, med värmeledning 1902"
Porten är placerad i en utbyggd, spetsvinklad portal/vimperg med plåttäckt sadeltak, krönt av kula och kopparkors. En portal mitt i östfasaden har samma utformning och placering. Taket täcks dock av skiffer istället för plåt. I tympanonfältet står" Åren 1823 och 1824 då Carl XIV Johan var Sveriges och Norges konung byggdes denna kyrka &" Söder om östporten står en kubformad sten.
Tornets västport utgörs av en likadan dörr som ovan. Vimperg saknas dock. I tympanonfältet står "Detta torn av obekant ålder påbyggdes och försågs med spira år 1902". En stentrappa med åtta steg leder upp till porten.
Sakristian har mot öster en rektangulär enkeldörr av bruna vertikala bräder med vegetativt utformade smidesbeslag. Den är placerad i en rundbågig nisch med omfattning av röda oputsade kvaderstenar. Tympanonfältet pryds av cirklar i relief. En trappa med sex kalkstenar leder upp till porten.
I väster har sakristian en rektangulär källardörr med horisontell pärlstavsfyllning. Den är placerad i en segmentbågad nisch i den på denna sidan höga sockeln. En kalkstenstrappa leder ned till dörren.
FÖNSTER -Långhuset/koret har på varje sida fyra rundbågiga fönster. De brunmålade fönstren har korspost och var och en av de fyra lufterna är genom träspröjs indelad i fyra rektangulära rutor. Fönstren omges av oputsade röda kvaderstenar och har solbänkar av kalksten.
Sakristian har i nordöst, norr och nordväst vardera ett rundbågigt fönster. De brunmålade fönstren består av tre större mittrutor, omgivna av små kvadratiska rutor. På varje sida av sakristian finns också ett segmentbågat källarfönster med metallspröjs.
Tornet har mot norr och söder vardera ett rundbågigt fönster med brun järnspröjs och sex rutor. Fönstrets övre del har omfattning av kantställda kalkstenar. De lutande solbänkarna är av kalksten. Mot väster har tornet i andra våning ett brunt rosettfönster med omfattning av kalkstensflisor. Det sitter i en rund nisch med solbänk av kalksten under.
I tornets tredje våning finns i norr och söder vardera ett likadant fönster, men betydligt mindre. De rundbågiga ljudgluggarna, en i varje väderstreck, har dubbla, brunmålade luckor med vegetativt utformade beslag. I mitten av varje lucka är en rektangulär jalusidel. Gluggarna har omfattningar av röda kvaderstenar.
TAK - Långhuset har skiffertäckt sadeltak. Tornet har en flack, karnisformad huv samt ovanpå denna torntak, båda med kopparplåt. Torntaket kröns av kopparkula med kors. Vimpergen i söder täcks av kopparplåt och i öster av skiffer. Takrännor och stuprör är av kopparplåt.